Doorgaan naar artikel
Samsung Gear S
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

Samsung heeft met de Gear S progressie gemaakt in de smartwatch-wereld. Door het integreren van het SIM-kaart slot en het grote gebogen scherm brengen ze een volledig nieuwe functionaliteit en model op de markt. Het gebogen scherm werkt verrassend goed en sluit goed aan rondom de pols. Het ontbreken van enkele veelgebruikte apps zorgt er toch voor dat je belemmerd wordt en toch je telefoon uit je broek moet halen om ze te benaderen. Ondanks dat de Gear S een leuk hebbedingetje is ligt de prijs van 399,00 euro vrij hoog en zal hierdoor een minder groot publiek aanspreken

Er zijn steeds meer fabrikanten die komen met wearables zoals smartwatches. Het design en de functionaliteiten van deze horloges verschillen per model en zo ook het prijskaartje.

Hardware gigant Samsung heeft al verschillende smartwatches op de plank liggen. Hun meest recente model is de Samsung Gear S. Dit slimme horloge is een gadget die het gebruik van bepaalde functionaliteiten van je smartphone gemakkelijker kan maken, maar niet kan vervangen. De Samsung Gear S is inmiddels de zesde smartwatch in het assortiment van Samsung. In tegenstelling tot de andere smartwatches is de Samsung Gear S voorzien met Tizen als besturingssysteem, een besturingssysteem wat door Samsung is ontwikkeld. Andere modellen maken gebruik van Android Wear wat door Google is ontwikkeld. Samsung heeft met Tizen meer vrijheid gezien Android Wear wat meer gesloten is.

De Samsung Gear S wordt in een compact doosje geleverd. Bij het uitpakken kom je een snelstartgids tegen, een USB-lader, een laadstation en uiteraard het horloge zelf. Bij het uitpakken valt al gelijk het grote gebogen scherm op. Ondanks het grote scherm sluit het horloge door de gebogen vorm opvallend goed om de pols. Desondanks blijft het een vrij fors apparaat. Door de dikte van de smartwatch is het lastig, of misschien wel onmogelijk om bijvoorbeeld de lange mouwen van een blouse over het scherm te schuiven. Dit kan als storend worden ervaren.

De onderkant van de Samsung Gear S is voorzien van een hartslagmeter, contactpunten voor het laadstation en een mogelijkheid om een nano-simkaart te plaatsen. De bovenkant van de Samsung Gear S is voorzien van een stevig gebogen scherm met een ‘homeknop’. Het horloge is verder afgewerkt met plastic en heeft een rubberen band met een metalen gesp. De Samsung Gear S ziet er in zijn geheel erg futuristisch uit.

gear s

De Samsung Gear S is voorzien van Tizen, een eigen besturingssysteem van Samsung. Dit besturingssysteem is speciaal ontworpen voor de Gear S. Op het hoofdscherm staat de klok gepresenteerd met daarbij enkele notificaties welke overigens naar eigen wens zijn aan te passen. In deze notificaties is bijvoorbeeld af te lezen hoeveel meldingen je hebt of het aantal gezette stappen van die dag. Vanuit het hoofdscherm kan middels een veegbeweging, net als bij een smartphone, naar vier richtingen worden genavigeerd. Wanneer naar links wordt genavigeerd kom je in een venster uit waarin meldingen staan verzameld van bepaalde apps. Aan de rechterkant van het hoofdscherm zijn verschillende widgets zoals agenda, muziekspeler, S Health-app en het weer beschikbaar. Welke widgets hier gebruikt worden zijn zelf in te stellen. Het enige nadeel is dat er maximaal vijf widgets ingesteld kunnen worden.

Daarnaast haalt de nieuws widget niet automatisch nieuwe gegevens op waardoor je zelf telkens de app moet verversen. Aan de onderkant zijn onder andere de voorgeïnstalleerde apps en de instellingen weergegeven. Het swipen en slepen is even wennen door het gebogen scherm. Wanneer je er eenmaal aan bent gewent dan werkt het verrassend goed.

gear s

De Samsung Gear S beschikt over een aantal standaard applicaties zoals contacten, E-mail, berichten, alarmen, weer en nieuws. Het is daarnaast mogelijk om middels de speciale appstore nieuwe applicaties te installeren op de smartwatch. Helaas is het aanbod van apps niet groot en gaat het voornamelijk om verschillende wijzerplaten die te installeren zijn. Het is daarnaast opvallend dat veelgebruikte apps zoals Whatsapp en Facebook niet beschikbaar zijn in de store. Naast deze standaard apps is de Samsung Gear S voorzien van enkele geavanceerde apps zoals de S Health. Hiermee is het mogelijk om bijvoorbeeld te meten hoeveel stappen je die dag en de dagen ervoor hebt gezet. Het is zelfs mogelijk om een complete training te starten die je helpt om je conditie op pijl te houden. Dit is een leuke feature waardoor je onbewust toch bezig bent en het wordt ook nog eens geregistreerd zodat je achteraf kan kijken hoe je ervoor staat.

In de training kan onder andere worden gekozen voor wandeling, rennen en fietsen. Hoewel het idee van een stappenteller leuk is werkt hij op de smartwatch minder goed dan bijvoorbeeld die van je smartphone. Er worden met de smartwatch te veel bewegingen geregistreerd als lopen wat dus een vertekend beeld geeft. Als de stappenteller een goede toevoeging moet zijn aan de smartwatch zullen de fabrikanten nog het een en ander moeten verbeteren om overbodige bewegingen eruit te filteren.

gear s

De Samsung Gear S is zonder meer een uitgebreid apparaat en zit vol hedendaagse technologieën. Zo is de Gear S voorzien van een 2 inch AMOLED scherm waardoor alles er strak en scherp uitziet. Verder is er een mogelijkheid om een nano-simkaart te plaatsen. Hierdoor kan de Samsung Gear S zelfstandig werken zonder verbonden te zijn met WiFi of je telefoon. Dit maakt het bijvoorbeeld een stuk makkelijker tijdens het sporten gezien je niet je smartphone hoeft mee te nemen. Notificaties zullen ook binnenkomen wanneer je je smartphone thuis hebt liggen. Het is dan ook mogelijk om een e-mail of sms bericht te versturen zonder je telefoon. Daarnaast is het mogelijk om met de Samsung Gear S te bellen. Met behulp van je contacten uit je smartphone kan vrij snel gebeld worden en verloopt dit via de speaker en microfoon van de smartwatch. Dit kan makkelijk zijn om handsfree te bellen in de auto, maar heeft verder geen meerwaarde.

gear s

De Samsung Gear S wordt opgeladen middels een bijgeleverde accu. De smartwatch zelf heeft namelijk geen USB-aansluiting of andere ingang om de accu te voeden. Het voordeel van de losse accu is dat deze vooraf al wat geladen kan zijn en je smartphone dus kan opladen zonder dat deze direct aan de netspanning is aangesloten. De batterijduur van de Samsung Gear S valt niet tegen, maar is enorm afhankelijk van wat je ermee doet. Krijg je weinig notificaties en maak je geen gebruiken van de S Health app of de 3G-verbinding dan kan de smartwatch makkelijk anderhalf tot twee dagen mee. Bij optimaal gebruik zal hij dagelijks opgeladen moeten worden.

Samsung heeft al verschillende apparaten uitgebracht die waterdicht zijn. Dit geld ook voor de Samsung Gear S. Het is mogelijk om de smartwatch om te houden wanneer je bijvoorbeeld gaat douchen. Het grote nadeel hiervan is wel dat de waterdruppels worden geregistreerd als acties wat de smartwatch telkens activeert of zelfs apps gaat starten. Hierdoor zal de batterijduur ook worden verminderd.