Doorgaan naar artikel
Preview: True Detective seizoen 2
Jeffrey van Beurden
Jeffrey van Beurden
Profiel

Het tweede seizoen van HBO’s hitserie True Detective is inmiddels in volle gang. Er is al heel wat gebeurd in de drie afleveringen die we tot nu toe hebben kunnen zien. Het is daarom de hoogste tijd om de eerste indrukken te bespreken: Welke richting gaat dit nieuwe seizoen van True Detective op? Wordt dit seizoen net zo goed als zijn voorganger? Hoe zijn de prestaties van de hoofdrolspelers Colin Farell, Vince Vaughn, Rachel McAdams en Taylor Kitsch?

MV5BMjQwNDc1OTIxNV5BMl5BanBnXkFtZTgwMjgyNzExNjE@._V1__SX1303_SY571_

© HBO

Uiteraard zijn er overeenkomsten te vinden tussen het eerste en het tweede seizoen. De typische True Detective-sfeer is een van deze overeenkomsten: een vreemde maar interessante mix van spanning en achterdocht. Toch kan het tweede seizoen het beste los gezien worden van het eerste seizoen: “Showrunner” Nic Pizzolato heeft ervoor gekozen om een compleet nieuw verhaal in een nieuwe setting te tonen. In de eerste aflevering zien we voornamelijk de setting waarin het verhaal zich afspeelt (de vervuilde en met criminaliteit geteisterde stad Vinci in Californië) en de verschillende achtergronden van de vier personages. Ray Velcoro (Colin Farrell) is een corrupte detective die veel drinkt en problemen heeft met zijn ex-vrouw en zijn zoon. Tevens doet hij af en toe zaken met de lokale topcrimineel Frank Semyon (Vince Vaughn), die hem op een blauwe maandag heeft geholpen om de man die zijn vrouw heeft verkracht te vinden. Ondertussen maken we kennis met Ani Bezzerides (Rachel McAdams): een “state detective” die haar dagelijkse werkzaamheden op kantoor haat. Ze zoekt iets anders, iets groots, en wordt op haar wenken bediend. Topcrimineel Frank wil graag op een legale manier zaken doen en heeft allerlei investeerders aan zich gebonden, waaronder de corrupte “city manager” Ben Caspere. Deze verschijnt echter niet op een zakelijke bijeenkomst, waardoor Frank in de stress schiet. Hij vermoedt dat Caspere is gekidnapt. Dit klopt gedeeltelijk: aan het einde van de eerste aflevering wordt de vermoorde Caspere gevonden door motoragent en oorlogsveteraan Paul Woodrugh (Taylor Kitsch). Even later worden de detectives Ani, die de leiding over het onderzoek krijgt, en Ray op de moord gezet. Deze samenwerking zal niet prettig verlopen, dat is meteen duidelijk. Deze moord is het motorisch moment van de serie: dit zet alles op gang, zowel voor de drie detectives (Paul wordt door zijn vondst opsporingsambtenaar in plaats van motoragent) als voor Frank.

MV5BMzI3OTUzMzczM15BMl5BanBnXkFtZTgwOTY1OTQyNTE@._V1__SX1303_SY571_

© HBO

In de volgende twee afleveringen zien we dat er een enorme belangenverstrengeling ontwikkeld wordt tussen de vier hoofdpersonen: een thema dat op een geweldige manier wordt vormgegeven en wordt verteld. Frank is door de moord op Caspere 5 miljoen dollar kwijtgeraakt. Hij besluit hierdoor het heft in eigen handen te nemen en probeert vanuit het criminele circuit de moordenaar van Caspere te vinden. Ani, die de staat Ventura vertegenwoordigt, wordt vanuit het hoofdkantoor gepusht om, samen met motoragent Paul, de corruptie in Vinci, en dus ook de corrupte Ray, aan te kaarten en aan te pakken. De burgemeester van Vinci geeft niet echt de indruk dat de moord op Caspere zo snel mogelijk opgelost moet worden en werkt Ray, de detective van Vinci, wat tegen. Ray wordt op zijn beurt door Frank weer gevraagd om hem te helpen om de moordenaar te vinden. Zoals je ziet, heeft iedereen een dubbele agenda: Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om de moord op Caspere op te lossen. Deze belangenverstrengeling zorgt ervoor dat de verhaallijn van True Detective meerdere lagen krijgt, waar je je als kijker graag in wil verdiepen.

© HBO

© HBO

De acteerprestaties van de vier hoofdpersonen zijn tot nu toe verbluffend. Met name Vince Vaughn speelt een puike rol als de topcrimineel Frank Semyon. Vaughn staat de laatste jaren bekend als komedie-acteur (zoals in The Internship, Couples Retreat en Delivery Man), maar dankzij de hardheid en vastberadenheid van zijn personage in True Detective laat Vaughn zien dat hij een acteur is die veel meer kan dan alleen maar flauwe grappen vertellen. Ook Rachel McAdams speelt een sterke rol als de doordachte detective Ani Bezzerides. De achtergrond en de complexiteit van de hoofdpersonages in de serie worden goed uitgewerkt, waardoor de kijker de intenties en de beweegredenen van de personages kan doorgronden. Dat is waar True Detective duidelijk in excelleert. Het tweede seizoen krijgt echter op verschillende fora flinke kritiek: Met name de sfeer en de bruutheid zou een stuk minder zijn dan in het met een Emmy bekroonde eerste seizoen. Daar valt wel wat voor te zeggen: De donkere, grauwe, warme sfeer van Louisiana heeft plaats gemaakt voor de wat minder donkere sfeer van Californië en dat is jammer. Maar je moet, zoals in het begin al is gezegd, het apart beoordelen en tot nu toe biedt het tweede seizoen van True Detective nog steeds een spectaculaire ervaring, wat vooral te danken is aan het verhaal en de personages.

Tot 10 augustus kun je elke maandag op HBO een nieuwe aflevering van True Detective bekijken. Alle afleveringen zijn ook beschikbaar op HBO GO.