Doorgaan naar artikel
Sony MDR-XB650BT
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

Sony weet met de MDR-XB650BT een heerlijke draadloze koptelefoon op de markt te brengen. Het strakke design en het gebruikte materiaal resulteert in een goed uitziende, maar toch simpele koptelefoon met hoog draagcomfort. Het gebruik van de Extra Bass-technologie komt goed tot zijn recht bij de juiste genres waarbij de muziek al een goede bas bezit. Helaas komt het geluid minder goed tot zijn recht bij het gebruik van nummers uit andere genres waarbij zang de hoofdtoon neemt.

Tijdens het CES (Consumer Electronics Show) eerder dit jaar heeft Sony enkele nieuwe producten onthuld in hun Extra Bass productlijn. Eerder hebben we de Sony SRS-XB3 uitvoerig getest, waarvan de review op NWTV.nl te lezen is. Nu is het de beurt aan de MDR-XB650BT, een draadloze koptelefoon voorzien van dezelfde Extra Bass-technologie. Dit is ook vrijwel het eerste wat je ziet wanneer je de doos onder ogen krijgt. Het staat er namelijk vrij groot op afgebeeld.

Wanneer de doos eenmaal is geopend, tref je alleen het hoognodige aan; er is een beknopte handleiding aanwezig, een micro USB-kabel en uiteraard de headset zelf. Het is zelfs wel fijn dat je geen grote adapters mee moet sleuren om de headset op te laden, maar dat dit gewoon simpelweg via de USB-poort kan van bijvoorbeeld je laptop. Je zou zelfs de stekker van bijvoorbeeld je smartphone kunnen gebruiken. De Sony MDR-XB650BT is een compacte en vooral ook lichte koptelefoon. Ondanks dat er een accu in is verwerkt voor draadloos gebruik, weegt de koptelefoon maar 190 gram. Het design van de koptelefoon is bovendien ook erg strak, zonder al te veel poespas. De zachte oorkussens zorgen voor optimaal comfort en voelen lekker aan op je hoofd. De oorkussens sluiten goed af op de oren, waardoor omgevingsgeluid minder goed hoorbaar is.

Sony MDR-XB650BT

De 30mm drivers zijn niet groot genoeg om over de oren geplaatst te worden, waarmee de headset valt onder de on-ear koptelefoons. Niet iedereen vindt dit fijn zitten, maar het comfort is met de Sony MDR-XB650BT van hoog kwaliteit en ontneemt onwennige druk op de oren. Ditzelfde materiaal is verwerkt in de hoofdband, die overigens in verschillende standen geplaatst kan worden. Ondanks dat de koptelefoon erg klein oogt, past deze op ieder hoofd door de soepele hoofdband. De oorschelpen kunnen worden gekanteld waardoor de koptelefoon gemakkelijk in een tas geplaatst kan worden zonder al te veel ruimte in beslag te nemen. Het rechter oorschelp is voorzien van enkele knoppen, waaronder de powerknop, volumeknop en mediaknop waarmee bijvoorbeeld naar een volgend nummer gegaan kan worden. Ook de USB-poort is hier aanwezig. Het linker oorschelp is echter voorzien van de NFC-chip (Near Field Communication), waarmee toestellen met een simpele aanraking zijn gekoppeld. De Sony MDR-XB650BT wordt in drie verschillende kleuren geleverd, namelijk rood, blauw en zwart.

Sony MDR-XB650BT

De buitenkant van de koptelefoon is belangrijk, maar de binnenkant minstens net zo. Door de Extra Bass-technologie wordt de nadruk meer op de lage tonen gelegd en deze zijn ook zeker volop aanwezig. Dit is tevens de reden waardoor de koptelefoon niet voor elk muziekgenre geschikt is. Het geluid klinkt daarbij zeer zeker niet slecht, maar het geluid wat de Sony MDR-XB650BT produceert komt pas echt goed tot zijn recht wanneer er muziek gedraaid wordt waarin een bas aanwezig is zoals dance, trance, hardstyle en nog veel meer. De lage tonen worden flink benadrukt en denderen scherp je oor binnen. Wanneer de headset wordt gebruikt in combinatie met andere genres waarbij de bas vrijwel niet aanwezig is, zal het geluid dof en niet in balans klinken. Desalniettemin levert de koptelefoon een flink volume en klinkt haarscherp. Ook wanneer het volume wat hoger wordt ingesteld.

De Sony MDR-XB650BT maakt gebruik van de nieuwste Bluetooth-technologie dat is voorzien van aptX, waardoor hoogwaardig geluidskwaliteit wordt geleverd. De Bluetooth biedt overigens tot wel tien meter een prima bereik voor ongestoord muziek luisteren door de hele kamer. Om de headset draadloos te laten werken is er een ingebouwde accu aanwezig, die in vier uur volledig is opgeladen. Met een volle accu kan je tot 30 uur van je muziek genieten.