Doorgaan naar artikel
MSI GE72 6QF Apache Pro
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De MSI GE72 6QF Apache Pro is een goede laptop en uitermate goed geschikt voor games. Ondanks de hoge specificaties zijn niet alle hedendaagse games op hoog kwaliteit te spelen. Er spelen framedrops op waardoor het niet meer soepel draait. Maar aan de positieve kant is het wel mogelijk om je hardware overal mee naar toe te nemen en te gamen waar je maar wilt. Ondanks dat de laptop met zijn 17,3 inch beeldscherm niet de meest compacte laptop is kijkt een groter scherm wel erg fijn en zal het voornamelijk vervelend zijn wanneer je hem op schoot op de bank wilt gebruiken.

Al jarenlang is een strijd tussen consolegamers en PC-gamers. De ene vindt de console het ideale platform om te gamen, waarbij de ander trouw blijft aan zijn PC. Wanneer er flink is geïnvesteerd in een game-PC, dan liggen de specificaties vaak hoger dan die van een console en is dus ook krachtiger en levert bijvoorbeeld een hogere resolutie bij het gamen. Niet iedereen wil hier zoveel geld aan uitgeven want de prijzen zijn vaak stukken hoger dan die van een PlayStation 4 of Xbox One die ongeveer 399,00 euro kost. Het nadeel van een PC is dat het een vaste kast is en dat de speler altijd achter zijn monitor zit en niet erg mobiel is. Hiervoor zijn er tegenwoordig ook gaming laptops waarmee de speler ineens erg mobiel wordt.

Gaming laptops vandaag de dag, mits je een high end gaming laptop neemt, leveren behoorlijk hoge prestaties. De high end vaste PC zal op dit gebied nog steeds de hogere prestaties leveren, maar met de MSI GE72 6QF Apache Pro kom je al een heel eind als we kijken naar de specificaties. Ondanks de prima specificaties is het in de gamewereld een gemiddelde laptop, maar je betaald er immers ook enkele honderden euro’s minder voor dan de echte high end gaming laptops. Zo is de gemiddelde adviesprijs van de MSI GE72 6QF Apache Pro ongeveer 1600,- euro.

MSI GE72 6QF

Het grote voordeel is dat de laptop een stuk compacter is. Desondanks is de MSI GE72 6QF Apache Pro met zijn 17,3 inch beeldscherm toch een flink apparaat, maar heeft als voordeel dat het wel lekkerder speelt dan een kleine monitor. Met een stevige tas is de laptop gemakkelijk overal naar toe te nemen en is met zijn gewicht van 3 kilo nog wel te hebben. Het is overigens minder prettig wanneer je even snel op de bank met de laptop op schoot wilt werken. Hierbij is het model nét iets te groot. Qua design ziet de laptop er strak en gelikt uit. De gebruikte behuizing is voorzien van “glossy brushed” aluminium waardoor het fijn en duurzaam aanvoelt. Het gekozen materiaal is echter wel gevoelig voor vingerafdrukken. Nu zal niet iedereen dit een probleem vinden, maar als je er gevoelig voor bent zal het je snel storen. De behuizing is zwart met rode tinten wat vaker terugkomt in gaming hardware. Het ziet er strak en toch ook wel bruut uit.

MSI GE72 6QF

Het toetsenbord is voorzien van RGB-verlichting die middels de voorgeïnstalleerde Steelseries software naar wens aangepast kan worden. Het is hiermee tevens mogelijk om verschillende profielen te maken en te koppelen aan de geïnstalleerde games. Zo heb je per game je eigen kleurinstellingen van bijvoorbeeld de meest gebruikte knoppen. Wanneer je de verlichting niets vind, is het natuurlijk ook volledig uit te schakelen. De aanwezige RGB-verlichting maakt het overigens wel echt een gaming laptop qua uiterlijk.

Wat overigens opvalt is dat de bekende Windows-knop, meestal tussen de linker CRTL- en ALT-knop, hier niet aanwezig is. De Windows-knop is verplaatst naar de rechterkant van de spatiebalk. Dit is behoorlijk vervelend wanneer je veel gebruik maakt en gewend bent om met je linkerhand een toetsencombinatie te maken om bijvoorbeeld de Windows verkenner, of het “uitvoeren” schermpje aan te roepen. Dit zal nu een combinatie worden waarbij je twee handen voor nodig hebt. Gezien je tijdens het gamen meestal de rechterkant van het toetsenbord niet veel gebruikt wordt de Windows-knop ook minder snel per ongeluk ingedrukt waardoor ineens je taakbalk naar voren komt.

MSI GE72 6QF

Als we kijken naar de interne onderdelen van de MSI GE72 6QF Apache Pro dan treffen we onder andere twee harde schijven aan. De primaire schijf is een SSD (Solid State Drive) met de opslagcapaciteit van 128GB. Deze schijf is bedoeld voor het Windows besturingssysteem en de primaire applicaties. Wanneer je alles op deze harde schijf gaat installeren dan zal deze, vooral bij hedendaagse games, al snel vol raken. Gelukkig is er een tweede schijf aanwezig van 1TB waarop bijvoorbeeld games en andere data opgeslagen kan worden zodat de laptop optimaal blijft draaien. In combinatie met de Intel Core i7-6700HQ processor en 8GB DDR4-2133 geheugen start de laptop bijzonder snel op en starten programma’s en games op in een oogwenk.

Voor de grafische ondersteuning is de Nvidia GeForce GTX 970M ingebouwd. Deze videokaart is voorzien met 3GB GDDR5 geheugen wat voldoende is om de meeste hedendaagse games op hoog kwaliteit te spelen. Toch is het merkbaar dat dit niet voor elke game geldt en zal je de grafische instellingen iets moeten bijstellen om het spel strak te laten draaien. Het is voornamelijk merkbaar dat er framedrops optreden wanneer de instellingen te hoog staan.

De interne accu is voor standaard gebruik prima en houdt het enkele uren vol. Wanneer er actief games worden gespeeld dan daalt de accuduur drastisch. Bij intensief gamen is de accu al na 45 minuten leeg. Wanneer je van plan bent om een lange speelsessie in te gaan dan dien je er rekening mee te houden dat er een stopcontact in de buurt is. Al met al is de MSI GE72 6QF Apache Pro een prima laptop voor verschillende doeleinden, maar ook op het gebied van gamen is hij meer dan geschikt en ook enigszins betaalbaar voor wanneer je een echte gaming laptop wilt aanschaffen.