Recensie: Voor ik doodga

Geschreven door Tim Damen op 24 september 2012 - Film - 2 reacties

Wat zou je doen als je wist dat je niet lang meer te leven hebt? Bij de pakken neer gaan zitten of proberen er alles uit te halen wat er uit te halen valt? Voor de zeventien jarige Tessa is de keuze simpel; proberen te genieten! Een lijst met dingen die ze wilt doen helpt haar hierbij. Tessa neemt ons mee in haar laatste maanden van haar leven in deze ontroerende drama film.

Het verhaal
Tessa (Dakota Fanning) is zeventien en weet ze dat ze nooit achttien zal worden. Haar ziekte is ongeneeslijk, dus geniet ze liever van ieder moment dat ze nog heeft. Tessa heeft een lijst met dingen die ze graag nog wil doen. Een hele nacht feesten, drugs uitproberen, iets stelen, seks hebben… Terwijl haar ouders en broertje op hun eigen manier proberen te accepteren dat ze hun dochter en zusje gaan verliezen, ontdekt Tessa samen met haar beste vriendin Zoey (Kaya Scodelario) de wereld. Verliefd worden op buurjongen Adam (Jeremy Irvine) staat niet op haar lijst, maar is al snel de meest bijzondere ervaring die ze zich kan wensen.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek. De oorspronkelijke titel is Before I Die en is geschreven door Jenny Downham. De Engelse titel voor de film is overigens Now Is Good.
[tube]http://www.youtube.com/watch?v=Az4JrvbWYlA&hd=1[/tube]
Pure realiteit
Doordat de film een heftig verhaal heeft, vraagt deze concentratie. Het verhaal is pure realiteit en iets wat helaas voor sommigen een alledaags iets is. De film komt zo heel dichtbij en het kan beangstigend genoemd worden hoe je erin gezogen wordt. Op een gegeven moment is zelfs medelijden te bespeuren. Dit hoeft nog niet eens naar Tessa zelf te zijn, want met de wetenschap dat zij zelf haar keuze heeft gemaakt is deze vooral naar de nabestaanden gericht.

Momenten

Momenten, mijn leven is een serie momenten. Één voor één een stukje dichter bij het einde.

De uitspraak die Tessa doet komt helemaal tot zijn recht in de film. Het laat de kijker nadenken en beseffen dat dit ook daadwerkelijk het geval is. De enorme kracht die Tessa uitstraalt is een absolute boodschap. Een bewuste keuze die gemaakt wordt, hoeft geen fatale gevolgen te hebben voor de persoon die de keuze heeft gemaakt. Duidelijk is dat ze geen medelijden wilt hebben. Het is voor de toekomstige nabestaanden zwaar om dit te accepteren. De enige die er het beste mee om kan gaan is haar vriendin Zoey.

Elk personage is perfect neer gezet en met elk personage kan meegevoeld worden. Iedereen verwerkt het anders en deze boodschap wordt overgedragen. Ondanks dat het zware tijden zijn, gaat het dagelijkse leven door. Deze wisselingen zijn continue terug te zien in de film.

Veel emotie 
Mede door het realistische verhaal is het een film met een hoog emotioneel gehalte. Ondanks dat Tessa haar keuze heeft gemaakt wordt ze  het liefst oud. Zeker nadat ze Adam, haar buurjongen, heeft leren kennen. Adam is het schoolvoorbeeld van een gentleman en zal Tessa altijd blijven steunen. Tessa voelt zich bij Adam goed en gaat hierdoor denken wat iedereen denkt. Werkt de liefde helend? In het geval van Tessa misschien niet voldoende, maar het verzacht voor haar wel de pijn.

    

     

Eigenlijk komt hier ook weer de conclusie dat je naar de pure realiteit zit te kijken. Dit verhaal maakt bij iedereen wat los. De zwakke, maar toch zo sterke Tessa. Adam, die in de bloei van zijn leven staat en toch elk moment die er is wilt doorbrengen met Tessa. Haar ouders die de keuze van hun dochter snappen en uiteraard niet willen dat ze dood gaat. Haar broertje die er een beetje de spot mee drijft, maar haar niet minder gaat missen.

Het is ongelooflijk dat een verfilming van een boek zo goed uitgepakt kan worden. De omgevingen, de gevoelens en het complete verhaal is meeslepend. Over elk detail is nagedacht waardoor de film misschien veel concentratie vraagt. Het concentratieprobleem wordt echter niet door de film veroorzaakt, maar het realistische verhaal dat het bevat. Medeleven met de personages, het duidelijk voelen van het verlies en het meegenieten met Tessa is absoluut tot zijn recht gekomen. Laat je helemaal opgaan in de film, want zoals deze worden ze niet vaak gemaakt.

Relevante berichten
Recensie: The Maze Runner
Wakker worden in een lift, niet wetend wie je bent of hoe je daar terecht bent gekomen.
Recensie: Night Moves
De opzet van Night Moves is redelijk simpel: drie milieuactivisten willen een dam opblazen.
  • Pingback: Maandoverzicht: Nieuwewets.tv - Nieuwerwets TV()

  • Rick Hoving

    Ik ga hem zeker kijken, verwacht wel dat hij ontzettend cheesy afstoomt op een einde waarbij je het niet droog houdt. Maar mijn tranen smaken naar barbecuesaus, dus dan is het gelukkig okee om als man te huilen.