Doorgaan naar artikel
NWTV-Awards: Stem op het favoriete nummer van 2013
Tim Damen
Tim Damen
Profiel

Dit jaar is de categorie ‘beste nummer’ in een klein opzicht gewijzigd. De muziekredactie van NWTV heeft niet genomineerd aan de hand van airplay of hitlijstnoteringen, maar echt het Beste Nummer van 2013, naar onze persoonlijke overtuiging. Het is een gevarieerde lijst, met enkel toppers.

De lijst genomineerden voor het Beste Nummer van 2013 varieert van het ambitieuze ‘Touch’ van Daft Punk en Paul Williams tot de overheerlijk slaperige rock van ‘Wakin On A Pretty Day’ van Kurt Vile. Wat al deze nummers onderscheiden van de muziek die verschenen is dit jaar, is de ambitie die de artiest aanspreken met het nummer. Zo zijn bijvoorbeeld Arcade Fire en Eminem op een zelfbewuste, maatschappijkritische toer met respectievelijk ‘Reflektor’ en ‘Rap God’ en is de luidruchtige provocatie terug te horen in ‘De Formule’ van De Jeugd van Tegenwoordig. Yeezus is evenzo een representatie van Kanye’s frustraties, waarbij de duisternis van ‘Hold My Liquor’ het meest naar voren komt. ‘Ya Hey’ is een van de meest bedachtzame reflecties op religie in vijf minuten en kenmerkend voor het thema van Vampire Weekends derde album Modern Vampires of the City.

Janelle Monae heeft samen met Miguel een teder, geduldig r&b-nummer gemaakt. ‘Primetime’ is wat het is: perfect om te slijpen. JT pakte het minder romantisch en iets sexier aan met ‘Pusher Love Girl’, waarvan vooral de eerste vier minuten een onmogelijk fijne Timbaland-groove hanteren. Als laatste is er de underdog ‘Stoned and Starving’ van Parquet Courts, met een aanhoudende beat vergezeld door overstuurde gitaar. De gedrogeerde boodschap over vreetbuien is de Bert van Kurt Viles Ernie.

Klik op je favoriet. Klik!