Doorgaan naar artikel
Airmail – Hét mailprogramma voor Mac OSX
Dirk H. Wolthuis
Dirk H. Wolthuis
Profiel

Voordat Sparrow overgekocht werd door techgigant Google, was het bij uitstek de mailapp voor gebruikers van Apples besturingssysteem Mac OSX. Het team dat aan de populaire app Sparrow werkte, is samengevoegd met het team dat Gmail ontwikkeld en hierdoor krijgt de Sparrow-app helaas geen updates meer. Omdat de Mailapp van Apple qua functies en vormgeving soms te wensen overlaat, zijn de ontwikkelaars van Airmail in het vacuüm gesprongen.

uiterlijk

aantrekkelijk maar soms rommelig

Airmail heeft zeker zijn uiterlijk mee. De app maakt gebruik van afbeeldingen waar dat mogelijk is en geeft een goed overzicht van wat er momenteel open staat. Aan de linkerkant staat bijvoorbeeld een overzicht van je accounts, je gecombineerde inbox en de verschillende mappen die vertaald zijn in icoontjes. Vervolgens heb je aan de rechterkant het overzicht van de mails, met zowel iconen van degene van wie je de mail ontvangen hebt en naar welk account deze is toe gestuurd. Het oogt overzichtelijk maar soms een tikkeltje druk.

Screen Shot 2014-01-10 at 17.58.31

De app biedt ook ondersteuning voor mailgesprekken: meerdere mails met hetzelfde onderwerp worden gegroepeerd. Deze kan men makkelijk bekijken en alles behalve het laatste mailbericht staat standaard dichtgeklapt, wat voor overzicht zorgt. Ook kent de app veel verschillende opties voor weergave, waar de minimale versie het meest bruikbaar is voor de relatief eenvoudige mailgebruiker. Voor degene die Mailbox op een iOS-apparaat gebruiken is er een handige optie in de app verwerkt. Met een veegbeweging kan de gebruiker makkelijk mails uit de inbox archiveren of verwijderen.

Screen Shot 2014-01-10 at 17.58.38

ondersteuning

Ondersteuning voor de meeste e-mailclienten

De meeste e-maildiensten, zoals Gmail (ook Google-apps), Yahoo!, iCloud en Exchange, worden ondersteund door Airmail. Toch varieert de bruikbaarheid van de app sterk tussen de verschillende diensten. Zo stel je bijvoorbeeld Google binnen enkele seconden in en kun je direct de app gebruiken, maar hebben degene die van het IMAP-protocol gebruik maken minder baat bij de app. Er is namelijk geen optie om e-mailmappen uit de standaardapp van Apple over te zetten en daarnaast zijn de mappen toegewezen aan een bepaald account. Dit maakt het bijzonder omslachtig om een e-mail van account A in een map te plaatsen van account B.

Airmail

Wel biedt Airmail ontzettend veel handige opties om bijlagen met externe apps te beheren. Zo kan er bijvoorbeeld ingelogd worden bij Dropbox of Google Drive om bijlagen daar op te slaan.

conclusie

Airmail is een bijzondere mailapp die naast een goed uiterlijk veel dingen beter doet dan de standaard Apple-mailapp. Toch is Airmail niet weggelegd voor iedereen: gebruikers die nog gebruik maken van IMAP gaan tegen problemen aanlopen. Maar mocht je gebruik maken van iCloud, Yahoo! of Gmail is Airmail bijna in ieder opzicht een verbetering dan de standaard e-mailapp. Airmail is verkrijgbaar voor €1,79 in de Mac Appstore.