Doorgaan naar artikel
Dag 23: Animatiefilm
NWTV-redactie
NWTV-redactie
Profiel

Prachtige animatiefilms komen uit alle hoeken van de wereld, maar blijkbaar heeft onze redactie een voorliefde voor Parijs uit de computer. Dag 23: je favorieterste animatiefilm.

Thomas

Ratatouille (Bird, 2007)

Ratatouille

Een ode aan Parijs en de culinaire wereld, verwerkt in een film over een muis met kookambities die bevriend raakt met een jongen met overgevoelig haar. Het is de enige film waarvoor ik in mijn eentje naar de bioscoop ben gegaan en de enige film waarvoor ik twee keer in twee dagen naar de bioscoop ben gegaan. Ik kan me nog goed herinneren hoe voldaan ik me achteraf voelde en nog steeds word ik heel erg blij van het verhaal, de geweldige personages, de dialogen, de soundtrack en natuurlijk de stem van Peter O’Toole als Anton Ego.

Maarten

Ratatouille (Bird, 2007)

Ratten in de keuken is misschien wel mijn grootste nachtmerrie. Dus hoe beter kan een film over het verwezenlijken van dromen gaan over een rat die een meesterchef blijkt te zijn. Met Parijs als decor word je meegesleurd in deze wereld achter de schermen van de sterrenrestaurants. Deze film heeft humor, een moraal en is zelfs ontroerend. Wanneer de belangrijke criticus een ‘simpel’ gerecht krijgt voorgeschoteld raakt dit hem in het diepst van zijn hart omdat het hem doet denken aan het gerecht dat zijn moeder vroeger maakte. Ook een mooie reactie op de extravagantie met de schaars opgemaakte borden die meer als kunstwerk geserveerd worden dan het echt om het eten lijkt te gaan.

Daniël

Harvie Krumpet (Elliot, 2003)

Harvie Krumpet

Australiër Adam Elliot maakt ‘clayographies’, biografieën middels klei-animatie. Zijn meest hartverwarmende creatie is de korte film Harvie Krumpet, over een Poolse immigrant die in Australië probeert zijn leven zo goed en zo kwaad als het gaat te leiden/lijden. De sussende voice-over van Geoffrey Rush, het sounddesign met zijn kenmerken lipgeluiden, de verrassende bijpersonen, Harvie Krumpet is het perfecte voorbeeld dat cynisme en aandoenlijkheid geweldig hand in hand kunnen gaan.

Doe mee met de 30 Dagen Uitdaging en vertel ons wat je favoriete animatiefilm is. Of niet.