Doorgaan naar artikel
Dag 21: Meest overgewaardeerde film
NWTV-redactie
NWTV-redactie
Profiel

Films die draaien om één gimmick, kernbommen die vlak buiten Gotham ontploffen en droomwerelden die gebouwd worden alsof het Minecraft is: het zijn respectievelijk de nummers 38, 49 en 13 op de IMDB top 250 van de ‘beste films aller tijden’. Toevallig vinden we dat vandaag alledrie overdreven. Dag 21: de meest overgewaardeerde film – de Christopher Nolan-editie.

Daniël

Memento (Nolan, 2000)

Memento

Memento is heus niet de enige film die gebaseerd is op een flauw plotwendingtrucje, maar het is evenmin het narratieve meesterwerk wat sommigen erin zien. De film is typisch Nolan: anabool, grauw, maar vooral heel humorloos. Dat mag allemaal, als er maar iets was wat de film bijzonder maakt buiten het verrassingseffect om. Zelfs Gaspar Noé, die het Memento-trucje van de omgekeerde chronologie in 2002 vrij letterlijk herhaalde met het misselijkmakende Irréversible, deed dit nog interessanter.

Rick

The Dark Knight Rises (Nolan, 2012)

DARK KNIGHT RISES

The Dark Knight is een goede film, maar met de toevoeging van het woordje Rises een heel slechte film. Even de plotgaten daargelaten; ik ergerde me vooral aan wat er werkelijk gebeurde: De schurk geeft de macht aan het proletariaat en multimiljairdair Bruce Wayne, die zijn familiefortuin heeft verdiend met clusterbommen en landmijnen, doet er alles aan om deze nivelleringsslag tegen te gaan. Wie is de schurk en wie de held? Zelfs dat had ik misschien kunnen verkroppen. Alleen lijdt de film ook nog eens aan het Return of the King-syndroom: te veel eindes. En moest alles nou per se goed aflopen voor iedereen?

Pim

Inception (Nolan, 2010)

Inception

Nolan heeft al de neiging om complexe verhaalstructuren boven alles te laten gaan (Memento, The Prestige en The Dark Knight Rises). Inception slaat simpelweg te ver door. De film heeft veel te veel tijd nodig om een eigenlijk fantasieloze dromenwereld uit te leggen, die uiteindelijk zó vol gaten zit dat het haast verspilling van de tijd en moeite wordt. En wat gebeurt er in die dromen? Schietpartijen. Dat is het beste waar onze hersenen toe in staat zijn. Schietpartijen en Leonardo DiCaprio. Het leukste aan de film is de laatste vijf seconden.

Doe ook mee met de 30 Dagen Uitdaging en beantwoord de volgende vraag: “Wat vind jij de meest overgewaardeerde film die wel of niet van Christopher Nolan is?”