Doorgaan naar artikel
Column: RTL Perspresentatie: Drama en.. drama
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

De najaarspresentatie van RTL is weer geweest en NWTV was er uiteraard bij. In een vermakelijke show onder leiding van Humberto Tan en met begeleiding van de ‘I Luv Holland’-band van Ik hou van Holland kregen we een kijkje op de nieuwe programma’s van komend tv-seizoen.

De focus lag vooral op de zenders RTL 5, 7 en 8. Op wat interessant drama na lijkt RTL vooral door te gaan met de moderne freakshow. Het was zelfs zo erg dat het programma Geer en Goor: Waarheen waarvoor? haar kandidaten nog het minst als komisch kanonnenvoer leek te misbruiken. Geobsedeerde fans, doven, pornoacteurs, mensen met dwangstoornissen, gedetineerden in het buitenland, bewoners van de Haagse Schilderswijk, slechte chauffeurs en zelfs tv-kijkende Nederlanders worden uitgebreid tentoongesteld. Een van de kandidaten van Tourette on tour was aanwezig bij de presentatie en werd zelfs door Humberto Tan achter een piano gezet. De kandidaat liet een zelf gecomponeerd stuk horen en hoewel het programma, in het promotiemateriaal, vooral om de humor lijkt te draaien klonk dit veelbelovend. Dit verandert echter niets aan de luie en goedkope manier waarop RTL succes probeert te boeken op haar minder grote zenders. Ondertussen blijft seks natuurlijk ook verkopen en komen er programma’s als Zon, seks en je ouders in shock, Sex academy en keert Barbie’s voorbeeldgezin terug in Samantha en Michael houden zich Thai.

RTL komt echter niet alleen maar met dramatische televisie, maar gaat zich ook meer op die andere vorm van drama richten. Zowel Nieuwe Buren als Bluf wekten mijn interesse. In Nieuwe Buren, naar het gelijknamige boek van Saskia Noort, krijgen de nieuwe bewoners van een huis (gespeeld door showbizzkoppel Daan Schuurmans en Bracha van Doesburgh) te maken met hun buren (gespeeld door een ander showbizzkoppel, Katja Schuurmans en Thijs Römer) die er een aparte hobby op nahouden. Van deze serie werden een aantal duistere en intrigerende beelden vertoond, hopelijk blijft de serie deze thriller-toon vasthouden. Bluf lijkt een ander verhaal en vooral een mix tussen humor en spanning te gaan bieden. In deze serie wint een jonge pokeraar (Ahmed Akkabi) een grote som geld waardoor hij en zijn vrienden (onder andere Jan Kooijman, Géza Weisz en Javier Guzman) te maken krijgen met de nodige foute figuren. Ook Najib Amhali en de echte pokerster Fatima Moreira de Melo zullen in de serie te zien zijn. NWTV is uitgenodigd om de eerste aflevering van deze serie te bekijken, dus binnenkort brengen we meer informatie.

De meest schokkende onthulling was misschien wel dat Carlo en Irene na dit seizoen gaan stoppen met Life 4 You. Al is dit wellicht weer een publiciteitsstunt en komen ze volgend seizoen weer met Life & Cooking. Verder kregen we nog een montage zien van de verschillende talentenjachten die RTL te bieden heeft. Programmadirecteur Erland Galjaard gaf hierbij aan te verwachten dat Nederland nog lang geen genoeg heeft van dit programmaformat. Wat hoop ik dat hij ongelijk heeft.