Doorgaan naar artikel
Recensie: Metro Redux
Dirk H. Wolthuis
Dirk H. Wolthuis
Profiel

Metro Redux is een bundel van de eerder verschenen Metro 2033 en Metro: Last Light welke weer gebaseerd zijn op de boeken van Dmitry Glukhovsky. Beide games zijn ontwikkeld door 4A Games; een studio die Oekraïne heeft verruild voor Malta. Ironisch genoeg spelen beide games zich af in verwoest Rusland. Een kernoorlog heeft er niet alleen voor gezorgd dat overleven alleen mogelijk is in het oude metrostelsel, maar zorgt ook voor duistere monsters. Het spel is op veel manieren origineel: de Russische voice-acting is subliem en past goed bij de grauwe sfeer. Toch kunnen beide Metro-games zich moeilijk lostrekken van genreconventies, Metro Redux blijft in zijn essentie een shooter zoals we al vaak hebben gezien.

Het spel is geen simpele poort van de oudere spellen zoals we vaak zien bij een lancering van nieuwe consoles. De ontwikkelaar heeft diverse verbeteringen uit het tweede deel, Metro: Last Light, toegevoegd aan het eerste spel. Daarnaast is er een actie-georienteerde modus aan beide spellen toegevoegd. Dit maakt beide games toegankelijker, maar in essentie saaier. De Metro-spellen leunden namelijk sterk op twee pluspunten: een goede sfeer en schaarse voorraden aan alles wat de sfeer versterkte. Met de nieuwe actie-georienteerde modus zijn er genoeg munitie en andere noodzakelijke voorraden te vinden, zodat de speler Metro als een lineaire shooter kan spelen. Dit verbreekt de illusie dat men zich bevindt in een post-apocalyptische wereld waar schaarse is aan alles. Daarnaast is de mechaniek van het schieten niet het sterkste punt van het spel en is het zonde dat daar de nadruk op gelegd wordt.

Grafisch zijn beide spellen er erg op vooruit gegaan en is de grauwe sfeer intact gebleven. Toch is het bij lange na niet vergelijkbaar met de grafische pracht die games als Metal Gear Solid V: Ground Zeroes en Destiny naar de PlayStation 4 brengen. De gezichtsanimaties in combinatie met de gebrekkige Engelse voice-overs maken het visueel geen aantrekkelijk spel. Daarnaast zitten er grote verschillen tussen het in 2010 uitgekomen Metro 2033 en Metro: Last Light uit 2013. De laatstgenoemde bevat betere levels, een beter verhaal en meer diverse gameplay.

Maar voor al de tekortkomingen van Metro Redux maakt de prijs veel goed. Voor 30,- euro haal je twee games in huis waarvan Last Light slechts een jaar oud is. Met de sfeer zit het in beide spellen goed, maar Last Light is simpelweg de betere game.