Doorgaan naar artikel
Recensie: Logitech G402 Hyperion Fury
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De Logitech G402 Hyperion Fury is een degelijke muis en biedt ondanks zijn ietwat futuristische uiterlijk een goede grip en ligt fijn in de hand. De muis beweegt erg soepel en biedt door de programmeerbare knoppen de mogelijkheid om veel acties uit te voeren door een simpele handbeweging. De muis is vrij licht van gewicht en helaas is er geen mogelijkheid om de muis te verzwaren. Helaas ontbreekt ook de functie om vrij te scrollen.

Computermuizen zijn er in verschillende soorten en maten en worden gebruikt voor verschillende doeleinden. De Logitech G402 Hyperion Fury Gaming Mouse is voornamelijk ontwikkeld voor de gamers.

Hardware producent Logitech ontwikkelt voornamelijk randapparatuur voor computers. Denk hierbij aan webcams, toetsenborden, speakers en muizen. Ze beschikken over een flink aanbod aan hardware en hebben voor elke gebruiker wel iets in hun assortiment. Logitech heeft ook randapparatuur in de G-serie, welke ontwikkeld is voor de gamers. Logitech heeft hierin ook meerdere toetsenborden, muizen, headsets en nog een aantal andere apparaten ontwikkeld. De Logitech G402 Hyperion Fury Gaming Mouse is één van de latere modellen van Logitech op het gebied van gaming muizen.

Lang en smal

Bij het eerste aanzicht van de Logitech G402 Hyperion Fury valt gelijk op dat de muis redelijk smal is, maar een vrij lang ontwerp heeft. Vooral de achterkant is langer dan bij de meeste muizen. Toch is de muis zo ontwikkeld dat elk type hand er goed mee overweg kan. Vooral bij de kleinere handen zal de muis volledig bedekt zijn met de handpalm. De zijkanten van de muis zijn voorzien van rubber voor een goede grip waarbij de duim geplaatst wordt in de daarvoor bestemde inham. Dit zorgt er wel voor dat de muis voor rechtshandig gebruik is. De aanwezige extra knoppen zijn strategisch op de muis geplaatst waardoor ze allemaal goed bereikbaar zijn zonder je hand op te hoven tillen van de muis. Daarnaast zijn er nog enkele LED’s  bij de duim aanwezig die de gekozen gevoeligheid aangeven. De bovenkant van de muis geeft het verlichte logo aan van de G-serie van Logitech. Deze verlichting is overigens in de software aan te passen. Wat verder opvalt is dat de muis erg licht is. Dit is niet zozeer een minpunt, maar niet iedereen vindt dit fijn. Helaas beschikt de Logitech G402 Hyperion Fury niet over de mogelijkheid om de muis te verzwaren met gewichtjes.

 logitech g402-1

Snel, sneller, het snelst

De Logitech G402 Hyperion Fury is volgens Logitech de snelste muis op dit moment. Wanneer de muis op de hoogste DPI (Dots Per Inch) is ingesteld kan de muis tot wel 12,7 meter per seconde registreren waardoor je een flinke afstand kan afleggen door maar een klein beetje met je muis te bewegen. Deze snelheden worden vaak gebruikt bij first person shooters. Om deze hoge snelheden met precisie te meten wordt er gebruik gemaakt van een gyrosensor wat Logitech de Fusion Engine noemt. In de Logitech software kan de gebruiker een voorkeursinstelling maken wat betreft het aantal DPI. Er kunnen drie posities worden aangegeven waarbij tijdens het gamen geschakeld kan worden door middel van de standaard geconfigureerde knoppen op de muizen. Gebruik je deze knop niet, kun je deze uiteraard ook koppelen aan een andere functie.In het gedeelte waar de duim geplaatst wordt is ook een knop aanwezig. Deze knop kan bijvoorbeeld gebruikt worden om direct tijdelijk over te schakelen naar een lagere DPI-instelling zodat je bijvoorbeeld makkelijker kan richten bij een sniper. Wanneer je de knop los laat zal de DPI-instelling weer op standaard staan. Deze knop kan overigens ook als “shift-knop” gebruikt worden. Wanneer de knop is ingedrukt kunnen andere knoppen een andere functie activeren net als op je toetsenbord. Dit is een fijne optie wanneer je de knoppen hebt toegekend aan een aantal toepassingen.

De marge van het aantal DPI is enorm. Er kan geschakeld worden van 240 DPI tot wel 4000 DPI, dus er is wel een gewenste instelling te vinden voor elke gebruiker. De snelheid is overigens niet terug te vinden bij het gebruik van het scrollwieltje. Het wieltje beschikt alleen over verticaal scrollen en heeft geen mogelijkheid om gebruikt te worden zonder weerstand zodat je met een slinger aan de knop naar de bovenkant van de pagina scrolt. Wanneer je dit gewent bent zul je hier geregeld tegenaan lopen.

logitech g402-2

Maak je eigen configuratie

Er zijn acht volledig programmeerbare knoppen aanwezig op de Logitech G402 Hyperion Fury. Drie daarvan zijn de linker- en rechtermuisknop en de de middelste muisknop (het scrollwieltje). Hoewel deze knoppen ook te programmeren zijn zal dit niet vaak voorkomen omdat deze nou eenmaal worden gebruikt in de besturingssystemen. Met de game-software van Logitech kunnen knoppen worden geconfigureerd met functies die voor jou het handigst zijn. Wanneer je de software van Logitech al op je computer hebt geïnstalleerd vindt deze de Logitech G402 Hyperion Fury standaard niet. De software zal via de website ge-update moeten worden voordat deze de muis herkent. Het is geen groot probleem, maar het zou fijner zijn als de software zelfstandig bijwerkt en nieuwe hardware herkent.

Logitech heeft in de G402 een stukje technologie toegepast waarin je configuratie wordt opgeslagen. Dit is ideaal wanneer je de muis op meerdere computers gebruikt, zo heb je altijd jou eigen profiel bij de hand. De knoppen zijn goed geplaatst op de muis en zitten niet in de weg en toch zitten ze op korte afstand zodat ze snel benaderbaar zijn. Het voelt allemaal degelijk en stevig aan is kwalitatief een uitstekende muis in zijn prijsklasse.

logitech g402-3