Doorgaan naar artikel
Recensie: Monster Hunter 4 Ultimate
Edwin van der Heijden
Edwin van der Heijden
Profiel

Conclusie

Monster Hunter 4 Ultimate laat goed zien dat Capcom goed heeft geluisterd naar de kritiek op haar voorgaande games. Elke Monster Hunter fan moet de game in zijn bezit hebben, want het is de beste game tot nu toe. Het is dan ook zeker een aanrader voor mensen die nog nooit een Monster Hunter game hebben aangeraakt. Ondanks dat het niveau wat hoog kan zijn biedt het spel een helpende hand gedurende het verhaal. Bovendien is het nu mogelijk om altijd met 3 andere spelers te jagen en dat maakt het niet alleen gezelliger maar ook wat makkelijker. Kortom, Monster Hunter 4 Ultimate is een uitmuntende game.

Bijna 2 jaar na Monster Hunter 3 Ultimate, komt de Monster Hunter franchise nu met een nieuwe game: Monster Hunter 4 Ultimate. In het verleden werd de franchise met verdeelde meningen ontvangen. In Japan blijven de games jaar na jaar een grote hit en worden ze in grote aantallen verkocht. Het Westen is tot op heden wat minder enthousiast. Zal Monster Hunter 4 Ultimate de doorslag geven?

Verbetering

Geluisterd naar kritiek

In Monster Hunter kruip je in de huid van een jager die, het zal je niet verbazen, op monsters jaagt. Voorheen moest je het daarmee doen, want er was verder maar weinig achtergrond informatie te bekennen. De Japanse gameproducent Capcom heeft het deze keer anders aangepakt en geluisterd naar de kritiek op de vorige games. Na een korte introductie kom je terecht in een dorpje dat dient als de basis van een karavaan. Samen met de karavaan ga je op zoek naar de oorsprong van een artefact: een glimmende schub. Gedurende het verhaal bezoek je verschillende dorpen en gebieden. Dit zorgt voor een redelijk groot aantal personages en wat verfrissing.

Daarnaast neemt het verhaal een inleidende functie in. Het verhaal leert je alle kneepjes van het vak door je op vele verschillende missies en expedities te sturen. Ten opzichte van zijn voorgangers, is dit wellicht nog wel de beste verandering van de vierde editie. De grootste kritiek die Monster Hunter altijd heeft gehad is dat de moeilijkheidsgraad een stijl verloop heeft. Dit betekent dat het voor nieuwe spelers erg moeilijk is om door het begin van spel heen te komen. Er werd weinig tot niets over de besturing gezegd. In MH4U leer je alle essentiële vaardigheden voordat ze het niveau echt wat opkrikken. Ondanks een betere inleiding is het niveau nog steeds herkenbaar voor de ervaren spelers. Vooral de zogenaamde G-Rank missies zorgen voor een goede uitdaging.

Jagen

Meedogenloos en belonend

Uiteindelijk draait Monster Hunter natuurlijk om het jagen. In totaal zijn er maar liefst vijfenzeventig verschillende monsters om op te jagen. De monsters verschillen in grootte, vechtstijl, ontwerp en niveau. Dit zorgt voor de nodige variatie in de missies. Het is immers niet motiverend als je steeds maar weer dezelfde beesten tegenkomt. Om tegen deze reuzen te vechten heb je de keuze uit veertien verschillende soorten wapens met onder andere zwaarden, lansen, hamers, geweren en bogen. MH4U introduceert ook twee nieuwe wapens: de Insect Glaive en de Charge Blade. De nieuwe wapens zitten wat ingewikkelder in elkaar dan de originele wapens, maar bieden veel mogelijkheden als de speler het wapen onder de knie krijgt.

Kecha Monster Hunter   Monster-Hunter-4-Ultimate-26-06-14-010

Eenmaal afgerekend te hebben met de mystieke beesten is het tijd om ze te villen en je uitrusting te verbeteren. Als een monster verslagen is, is het mogelijk om materialen van zijn lichaam te kerven. Deze materialen kan de speler verwerken in zijn nieuwe wapens en harnas. Een jacht zal echter niet genoeg opleveren voor een complete set, dus bereid je maar voor om heel wat af te slachten. Sommige materialen zijn zeldzamer dan anderen. Het kan daarom best wel een tijdje duren voordat je het materiaal hebt dat je nodigt hebt. Deze schaarse items zijn echter niet nodig om verder te kunnen spelen. Daarnaast is er genoeg keuze uit andere wapens of pantsers. Als je indruk wil maken op andere spelers met je uitrusting, dan zul je daar wel wat voor moeten doen.

Op expeditie

De flora en fauna

Eerder werd er al gezegd dat je gedurende het verhaal door verschillende gebieden reist. Je komt bijvoorbeeld terecht in een dorpje dat gevestigd is in de wolken of aan het strand. Niet alleen het uiterlijk van de dorpjes is anders, maar ook de opdrachten die je van de lokale bevolking krijgt spelen zich vaak af in een gebied dichtbij dat dorp. De gebieden waar de jachten plaatsvinden zien er goed uit. Er zit enorm veel variatie in de verschillende locaties. Het klimaat komt daarnaast mooi terug in de flora en fauna die je tegenkomt. Je zult andere mineralen tegenkomen bij de vulkaan dan bij de bevroren toendra.

Monster Hunter  Monster Hunter

Hoewel de teksturen van de grond en attributen niet altijd even scherp zijn kan dit niet helemaal aan de game worden toegerekend. De 3DS biedt niet de grafische kwaliteit die Monster Hunter gewend is van de Wii U. Gelukkig heeft dit maar een beperkte invloed op de ervaring. Na een tijdje heeft de speler er al geen oog meer voor. Daarentegen zit er erg veel detail in het uiterlijk van de monsters. De kleinste details zoals schubben en wonden zijn te zien op de huid van de wezens.

Multiplayer

Gebeden gehoord

Monster Hunter was altijd bedoeld als een multiplayer game. Een gigant neerhalen met vier spelers is erg vermakelijk. Ondanks dat de multiplayer zo belangrijk is, was er erg weinig ondersteuning voor in voorgaande games. Hier werd zowel door de media als de fans veel kritiek op geuit. Opnieuw laat Capcom zien dat hij aandacht besteedt aan de wensen van de spelers. Monster Hunter 4 Ultimate introduceert eindelijk de mogelijkheid om via internet met meerdere spelers te jagen. In tegenstelling tot Monster Hunter 3 Ultimate is het nu niet meer nodig om bij elkaar in de kamer te zitten. Het is nu voor vrijwel iedereen mogelijk om te jagen met gezelschap. Het maakt het niet alleen makkelijker om het monster te verslaan, maar het maakt het jagen daarnaast nog leuker.