Doorgaan naar artikel
Recensie: Denon Heos 3 & 5
Michael Aartssen
Michael Aartssen
Profiel

Conclusie

Denon brengt met het draadloze Heos geluidssysteem een gewaagde concurrent voor Sonos op de markt. Helaas ontbreekt het nog aan een vlekkeloos functionerende applicatie, waardoor de apparaten een stuk lastiger zijn in gebruik. Het beperkte aanbod van streamingdiensten kan daarnaast een groot euvel zijn voor een grote groep consumenten. Het gebruik van WiFi en de mogelijkheid tot het gebruik van meerdere speakers op één geluidsbron geeft het systeem een hogere waarde. Het is enkel twijfelachtig of dit in samenwerking met de goede geluidskwaliteit voor de consument het geld waard is.

Multiroom speakersystemen worden steeds populairder. Onder andere Sonos bewees afgelopen jaren met Play serie dat er voldoende draagvlak is voor een zelf samen te stellen speakersysteem voor gebruik in meerdere ruimten. Nu komt ook Denon met een dergelijke lijn producten.

Denon brengt onder de naam Heos een nieuw systeem uit dat gebruik maakt van WiFi voor het aansturen van enkele verschillende speakersets. Waar voorheen draadloos muziek beluisteren enkel mogelijk was via Bluetooth, wordt dit maal een draadloze internetverbinding gebruikt voor het afspelen van muziek vanaf mobiele apparaten. Het systeem is vergelijkbaar met concurrent Sonos en geeft de mogelijkheid meerdere speakers draadloos op één geluidsbron aan te sluiten. Elke kamer van het huis kan hierdoor voorzien worden van een geluidsbron die allen in verbinding staan met elkaar.

Denon Heos App

Het Denon Heos geluidssysteem werkt hoofdzakelijk via een mobiele applicatie. De Denon Heos App is beschikbaar op alle gangbare smartphones en tablets.  Via de applicatie kan de consument zowel muziek vanaf de opslag van het apparaat als via een streamingservice afspelen. Denon ondersteunt momenteel enkel Spotify, TuneIn, Deezer en Napster. Mocht je van geen van deze diensten gebruik maken en ook geen muziek op een lokale opslag hebben staan, valt de grootste functionaliteit van het systeem weg. Je bent dan namelijk genoodzaakt muziek via een audiokabel af te spelen. Hiermee vervalt de unieke eigenschap waarmee de speaker zich juist onderscheidt. Daarnaast is de applicatie erg onstabiel. Het opstarten ervan wil af en toe erg lang duren en ook het maken van verbinding met de speaker blijkt niet altijd snel te verlopen. Wat het geheel nog lastiger maakt, is dat de speakers niet te gebruiken zijn zonder de app. Een eenvoudige plug&play optie is niet beschikbaar. Verder is het niet mogelijk de speakers uit te schakelen. Hoewel het systeem in inactieve stand energievriendelijk is, wordt de speaker hierdoor een stuk minder geschikt voor gebruik in de slaapkamer door het constant brandende licht op het apparaat.

Ondanks de tegenvallende applicatie werkt het systeem verder prima. De verschillende speakers onderhouden een goede verbinding met het netwerk en zenden geen storingen uit, die bijvoorbeeld bij Bluetooth speakers nog wel eens willen voorkomen. Daarnaast is elke box uit de serie voorzien van een compleet pakket van ingebouwde speakers die van lage tot hoge tonen alles goed kunnen weergeven. Het geluid wat de speakers produceren is daarbij van hoogstaande kwaliteit.

Heos 3 & 5

Het Heos systeem komt het beste tot zijn recht wanneer er van meerdere speakers gebruik wordt gemaakt. De Heos 3 is het goedkoopste model en is verkrijgbaar voor €299,-. Het iets duurdere model is de Heos 5 met een adviesprijs van €399,-. De speakers zijn vergelijkbaar met de Sonos Play 3 en 5, die voor ongeveer dezelfde prijs verkocht worden. Hoewel de Heos 3 het goedkopere model is, doet het niet veel onder aan de iets duurdere variant van Denon. De speaker is iets compacter, waardoor het bereik wat beperkter is. Daarbij komt dat de Heos 5 over een iets helderdere geluidsweergave beschikt. Echter is het verschil zo klein dat menigeen weinig tot geen verschil zal horen. Voor een kleinere ruimte is daarom het kleinere model zeer waarschijnlijk de beste keuze.

Naast de Heos 3 en 5 heeft Denon nog een derde speaker op de markt gebracht, de Heos 7. Deze wordt verkocht voor €599,- en is daarmee de duurste en het topmodel van het merk.