Doorgaan naar artikel
Samsung Soundbar HW-H7500
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

De Samsung Soundbar HW-H7500 is een mooi apparaat voor iedereen die per se een soundbar wilt aanschaffen. Het prachtige ontwerp verdient een prominente plek in iedere huiskamer, maar weet niet de typische soundbarproblemen op te lossen. Het geproduceerde geluid mist hierdoor wat aan ruimtelijkheid. Wanneer geluidskwaliteit prioriteit is, kan er beter gekeken worden naar een goedkoper setje losse speakers en subwoofer.

Voor alle mensen die liever naar hun geluidsinstallatie kijken dan luisteren zijn er vele soundbars op de markt. Deze hebben echter allemaal te maken met hetzelfde soort probleem; het ontwerp van een soundbar maakt het bijzonder moeilijk om een ruimtelijk geluid te creeëren, De speakers zitten namelijk in een vorm die niet breder is dan een tv. Hoewel op de doos staat vermeld dat deze soundbar een 8.1 surround sound moet leveren valt dit in de praktijk tegen, zoals eigenlijk met alle soundbars.

Samsung HW-H7500

Met het design van de HW-H7500 zit het in ieder geval wel goed. De curved soundbar sluit perfect aan op een 55 of 65 inch televisie, maar is ook op zichzelf al een mooi apparaat. Met de bijgeleverde wandbeugel kan hij tevens aan een muur bevestigd worden, waarbij een handige inkeping er voor zorgt dat kabels buiten zicht blijven. De speakerbedekking loopt door van zijkant tot zijkant en bedekt tevens het centraal geplaatste display. Dit betekent dat dit display zeer netjes is weggewerkt en alleen zichtbaar is wanneer de soundbar bediend wordt. De meegeleverde subwoofer is draadloos en kan dus makkelijk buiten het zicht worden neergezet. Het aansluiten van een bluetooth-apparaat werkt erg makkelijk. Hoewel ik deze functie niet gebruikte om dreunmuziek af te spelen, vielen de lage tonen van de subwoofer wel wat tegen.

Het geluid van de soundbar zelf is redelijk goed, maar Samsung heeft duidelijk de problemen van het ontwerp nog niet opgelost. De ruimtelijkheid van het geluid blijft uitermate teleurstellend. Het geluid wordt door middel van acht afzonderlijke speakers de kamer ingestuurd, maar deze zitten zo dicht op elkaar dat de ruimte waarin het geluid optimaal is, bijzonder klein is. Alleen op een kleine afstand voor en precies in het midden van de soundbar is het geluid te pruimen. Duidelijk is dat men een soundbar koopt vanwege het design, een veel goedkoper setje van losse speakers zou voor minder geld een beter geluid leveren. Hetzelfde kan worden gezegd over de HW-H75000, het design is geweldig maar het geluid helaas niet.