Doorgaan naar artikel
Bordspellen: Puerto Rico
Rick Hoving
Rick Hoving
Profiel

Ver weg van elektriciteit en beschaving, ook wel vakantie genoemd, kan entertainment gezocht worden bij bordspellen. NieuwerwetsTV neemt elke week een bordspel onder de loep, met deze keer: Puerto Rico uitgegeven door Ravensburger.

Spelregels

In Puerto Rico nemen twee tot vijf spelers de rol van gouverneur van een eiland op zich in. Het is de bedoeling om op nieuw gevonden land een stad en een plantage te bouwen, om uiteindelijk zoveel mogelijk overwinningspunten te verdienen. Dit doen ze door rollen aan te nemen die elk een deel van dit bouwproces op zich nemen. Elke speler mag de acties uitvoeren die bij een rol horen, maar degene die de rol kiest krijgt een extra voordeel. Er gaat daardoor heel wat planning aan de beurten en rondes vooraf, want wanneer een andere speler een rol voor jou wegkaapt kan dat een aardige belemmering zijn. Het spel is daarmee vooral voor de denkers die niet van geluk houden, maar van strategie en planning.

Speelstukken

Bij Puerto Rico worden heel veel stukken geleverd: meerdere speelborden, meerdere rolkaarten, gebouwen, kleine bruine muntjes die kolonisten voorstellen, overwinningspuntenfiches, goederen en plantagekaartjes. Het brengt het spel enorm tot leven, maar zorgt er tegelijk voor dat bij de eerste keer uitstallen het spel algebra lijkt. Dit kan afschrikken, hoewel het bordspel eigenlijk heel goed toegankelijk is. Zo hadden bepaalde dingen prima op het spelbord geplaatst kunnen worden, in plaats van nog extra aparte kaartjes voor te maken. Ook zijn de gebouwen niet veel meer dan een kleur en tekst, waardoor ze niet echt tot leven komen. Een kleine afbeelding van een gebouwtje had wonderen kunnen doen. Dit is wel zo bij de collectors edition, maar die is gelijk een stuk duurder.

Moeilijkheidsgraad

Het is even inkomen omdat er zoveel mogelijk is in dit spel. Wie zijn aandacht er niet bij weet te houden gaat veel kansen mislopen en zal merken dat sommige keuzes slecht hebben uitgepakt. Zo zullen sommige spelers de eerste keer in geldnood komen, waardoor ze te weinig gebouwen krijgen die goederen produceren of dat ze maar weinig goederen kunnen inleveren aan de kapitein omdat ze kapot worden geconcurreerd door een betere speler. Puerto Rico is daarmee niet echt vriendelijk voor beginnende spelers, maar zij die meer bedreven zijn in bordspellen zullen snel de spelregels en strategieën oppikken. Zeker met wat extra tips van zij die al bekend zijn met de beginners valkuilen. De grote variatie van wat er gedaan kan worden zorgt ervoor dat elk potje anders is.

Gezelligheid

Tot op bepaalde hoogte is er interactie met elkaar: wie goed oplet kan goed rollen voor de andere wegkapen, maar ook iemand een hak zetten door er voor te zorgen dat een rol gekozen wordt wanneer dat voor een ander niet goed uitkomt opdat moment. Maar dat zijn kleine dingen die vooral doorgewinterde spelers goed weten te benutten of doen, voor zij die dit een enkele keer willen spelen of steeds met nieuwe spelers gaan doen zal dat minder snel gebeuren. Het spel wordt daarmee meer op individualistische basis gespeeld. Puerto Rico mist onderhandelen, of vechten, of in ieder geval iets waardoor je direct invloed uit kan oefenen op de situatie van een andere speler. Het indirect een oor aannaaien levert vaak wat frustratie op, omdat het achterbaks aanvoelt.