Doorgaan naar artikel
Johans Hardwarehub: Extra opslag voor de console
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Johans Hardwarehub is een rubriek waarin we wekelijks de leukste en meest opvallende gadgets en hardware bespreken. Deze week bespreken we de mogelijkheden voor extra opslag voor de console.

Veel actieve gamers lopen regelmatig tegen het probleem aan dat de hardeschijf in hun console beperkte opslagruimte bevat. De games worden steeds groter en hebben steeds meer data en updates die op de hardeschijf wordt opgeslagen. Daarnaast worden ook steeds meer games digitaal gedownload en volledig opgeslagen op de hardeschijf. Standaard bevatten de PlayStation 4 en Xbox One een hardeschijf met 500GB opslagruimte. Wanneer je een redelijke collectie games hebt opgebouwd dan zal je op den duur een keuze moeten maken om data van één of meerdere games te verwijderen omdat er anders niet voldoende ruimte vrij is voor een nieuwe game. Gelukkig zijn er alternatieven voor beide consoles om ervoor te zorgen dat je meer opslagruimte hebt.

PlayStation 4

Het is mogelijk om de interne hardeschijf van de Playstation 4 te vervangen voor een hardeschijf met meer opslagruimte. Sony heeft ervoor gezorgd dat de gebruiker dit gemakkelijk kan doen zonder enige technische kennis. Door het volgen van een korte instructie heb je in een mum van tijd een gedeelte van de behuizing ontkoppeld en de huidige hardeschijf uit de console geschoven. Door het verwijderen van vier schroeven kan het ijzeren frame worden verwijderd en vervolgens worden bevestigd aan de nieuwe hardeschijf. De schijf wordt terug in de PlayStation geschoven, maar bij het aanzetten van de PlayStation zal deze nog niet werken. Er staat namelijk nog geen software op. Deze kan eenvoudig worden gedownload van de website van Sony en dient geplaatst te worden op een lege USB-stick. Deze software kan vervolgens door het volgen van een korte instructie worden geïnstalleerd op de PlayStation.ps4 harddisk

Wanneer deze installatie eenmaal klaar is kan de PlayStation weer volop in gebruik genomen worden. Deze hardeschijf is wel leeg dus je zal nog wel de games en de bijbehorende updates moeten installeren. Bij het kiezen van een nieuwe hardeschijf zijn enkele opties mogelijk. Let bij het aanschaffen van een nieuwe hardeschijf er wel op dat het een 2,5” hardeschijf is, anders zal deze niet passen in de behuizing van de PlayStation. Er kan worden gekozen voor een standaard hardeschijf zoals deze ook wordt gebruikt vanuit de fabrikant. Naast de normale hardeschijf kan er ook worden gekozen voor een Solid State Drive (SSD). Deze hardeschijven staan erom bekend dat ze een snelle schrijf- en leessnelheid hebben doordat ze gebruik maken van digitale opslag zoals flash-geheugen. Het nadeel echter is dat deze schijven, mits je op zoek bent naar gelijkwaardige grootte of hoger, erg prijzig zijn. Je bent al gauw 150,- euro kwijt voor 500GB en 300,- euro voor 1TB. Gezien de prijs van de PlayStation zelf dan niet veel hoger ligt is dit vaak niet rendabel en zou je het alleen voor de laadsnelheid doen.

SSD HDD

Fabrikant Seagate heeft een goed alternatief op de markt gebracht. Ze hebben een SSHD met een opslagcapaciteit van 1TB ontwikkeld. Deze hardeschijf is een combinatie van een normale hardeschijf en een SSD. Deze hybride hardeschijf bevat 8GB aan Solid State Cache welke voornamelijk wordt gebruikt voor het lezen van data en het opstarten van software versnelt. De overige ruimte wordt gebruikt voor het opslaan van de data. Wanneer de bestaande hardeschijf onvoldoende ruimte biedt is deze een prima optie omdat je hiermee een win-winsituatie krijgt. De opslagruimte is verdubbeld en je behaalt er snellere laadtijden mee. De prijs van de Seagate 1TB SSHD is vrijwel gelijk aan die van een normale hardeschijf van vergelijkbare grootte. De adviesprijs is ongeveer 70,- euro.

Bij het gebruik van de Seagate 1TB SSHD is merkbaar dat enkele acties iets sneller worden uitgevoerd. Het starten van een game of het laden van een level gebeurt iets sneller dan dat je gewend bent. Het is overigens niet altijd merkbaar en soms zal het gelijk zijn aan de oude situatie. Mocht je op zoek zijn naar meer opslagcapaciteit, dan is het altijd mooi meegenomen om ook in snelheid vooruit te gaan. Daarnaast kunnen ook PlayStation 3-eigenaren gebruik maken van de Seagate 1TB SSHD.

Seagate-SSHD

Xbox One

In tegenstelling tot de PlayStation 4 heeft de Xbox One het niet mogelijk gemaakt om de hardeschijf te vervangen, althans niet zonder de garantievoorwaarde te verbreken. Seagate heeft daar ook een oplossing voor op de markt gebracht in de vorm van een externe hardeschijf onder de naam ‘Game-Drive voor Xbox.’ De Game-Drive dient op de USB-poort van de Xbox One te worden aangesloten. Deze externe opslag biedt extra ruimte boven op de standaard 500GB die standaard in de Xbox One aanwezig is. Dit biedt echter als nadeel dat de Game-Drive los bij de console gelegd moet worden. Er is dan ook ten alle tijden een USB kabel verbonden met de console. Het voordeel echter is dat de externe hardeschijf een opslagcapaciteit heeft van maar liefst 2TB. Hiermee heb je vijf keer zoveel opslagruimte tot je beschikking.

Seagate Game Drive

In tegenstelling tot de Seagate 1TB SHDD voor de PlayStation biedt de Game-Drive geen snellere laadtijden en wordt puur gebruikt voor extra opslag. De Game-Drive is overigens wel voorzien van een USB 3.0 aansluiting zodat de data-overdracht naar de console wel snel gaat. Verder is de Seagate Game-Drive volledig ontwikkeld in de Xbox-stijl. De externe schijf is volledig groen en is voorzien van het Xbox-logo. Door de iets grotere opslagruimte en het feit dat het een externe hardeschijf is ligt de verkoopprijs ook iets hoger dan de Seagate 1TB SSHD. De prijs van de Seagate Game-Drive ligt op ongeveer 129,- euro. Daarnaast kan de Game-Drive ook worden gebruikt op de Xbox 360.