Review: Ratchet & Clank (PS4)

Rutger Engel, 14 april 2016
Profiel
Ratchet & Clank is een geweldig avontuur voor jong en oud. Leuke personages, een prachtige wereld en geweldige gameplay zorgen voor een berg speelplezier. En dat is ook precies waar je naar op zoek bent.

Alweer veertien jaar geleden kwam Insomniac Games met de allereerste Ratchet & Clank op de proppen. Toen wist men niet dat de harige vriend en zijn robotje uit zouden groeien tot tijdloze iconen van de PlayStation. Nu, vele jaren later, krijgen Ratchet & Clank een volledige remake van het origineel. Zal deze game zijn naam eer aan doen?

Ratchet & Clank vertelt het verhaal over de enthousiaste Ratchet en zijn geleerde robotvriend Clank, die via volkomen toeval uitgekozen zijn om de wereld te redden. Voor de duidelijkheid: dit gaat niet om een oud spel dat opgepoetst is met iets mooiere graphics en betere belichting, Ratchet & Clank is echt een volledig opnieuw opgebouwde versie van het origineel met allerlei verbeteringen uit nieuwere delen.

Verwacht daarom dus geen baanbrekend nieuw verhaal, alhoewel het toch nog altijd zeer vermakelijk is. Ook de gameplay zal je op geen manier volledig wegblazen. Wel steekt de gameplay perfect in elkaar en verveelt het geen moment. Er zijn zoveel verschillende wapens met verschillende effecten, dat je er altijd wel plezier in vindt om met een bepaald wapen aan de slag te gaan. Zo heb je de Groovitron, die vijanden laat dansen en kwetsbaar maakt. Of de Pixelizer, die vijanden terugschiet naar een andere tijd en ze volledig 8-bit maakt.

Hiernaast kun je deze wapens ook nog upgraden, waardoor een onschuldige platformer als Ratchet & Clank nog een beetje een goed RPG-gevoel geeft, zonder dat het ingewikkeld wordt.

Ratchet & Clank 8bit

De gameplay is ijzersterk, maar wat Ratchet & Clank tot een geniaal spel maakt, is de combinatie tussen het ijzersterke verhaal, geweldige (stem)acteerwerk, de prachtige animaties en een wonderschone wereld. James Arnold Taylor (Tidus van Final Fantasy X) als Ratchet en ook de andere acteurs tillen de personages naar een hoger niveau. Dit is een spel waarbij je prima soms even achteruit kan zitten om te genieten van de kwaliteit van de scènes. Natuurlijk is het dan ook geen toeval dat gelijktijdig met de game een bioscoopfilm zal komen, waar we zeer benieuwd naar zijn.

Al met al zorgt Ratchet & Clank voor geweldig plezier voor jong en oud. Of je nu houdt van het ontdekken van werelden, het verslaan van vijanden, of het meemaken van een leuk verhaal, het spel heeft het allemaal.