Doorgaan naar artikel
The Lady in the Van
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Dame Maggie Smith levert ook op hoge leeftijd nog moeiteloos een topprestatie. Verder is The Lady in the Van vooral een luchtig, vermakelijk filmpje.

The Lady in the Van is nu te koop op Blu-ray en DVD.

Het valt voor acteurs op leeftijd niet mee om goede, prominente rollen te vinden. Zelfs niet voor Dame Maggie Smith (Harry Potter), samen met Dame Judi Dench een van de beste Britse actrices. Gelukkig komt er zo nu en dan nog een project voorbij en zo is de 81-jarige actrice nu het stralende middelpunt in The Lady in the Van.

De film vertelt het waargebeurde verhaal van Miss Shepherd (Maggie Smith), een vrouwtje dat jarenlang in een busje leefde. Dit deed ze maar liefst vijftien jaar op de oprit van schrijver en acteur Alan Bennet (Alex Jennings). Bennet zou zijn ervaringen later verwerken tot stukken voor toneel en radio, hij nam ook het scenario van deze film voor zijn rekening.

The Lady in the van

Dit wil helaas zeggen dat The Lady in the Van vooral over Alan Bennet gaat en het titelpersonage tweede viool speelt. Bennet is zelfs opgesplitst in twee personages; de schrijver en de persoon. Op deze manier worden interne monologen omgezet in dialogen; een interessante vertelwijze die net dat nodige beetje uniciteit toevoegt. Verder moet de film het vooral hebben van de geweldige prestatie van Maggie Smith. De actrice is nog zeker niet versleten en krijgt het nog steeds voor elkaar om een film te stelen. Haar personage is verre van sympathiek, maar toch weet Smith een hoop empathie af te dwingen. Een bijzonder indrukwekkende prestatie.

Helaas is het personage van Bennet een stuk minder goed gerealiseerd. Het lijkt alsof de schrijver niet kritisch op zichzelf durft te zijn, waardoor hij saai en onrealistisch overkomt. Bennet lijkt een geweldig persoon zonder minpunten die altijd bereid is om Miss Shepherd te helpen, ondanks haar starre houding. We kunnen het Bennet moeilijk kwalijk nemen, maar iets meer zelfreflectie was waarschijnlijk interessanter geweest. Desalniettemin is The Lady in the Van een vermakelijke film waar je je niet snel aan zult storen.