Doorgaan naar artikel
Pokémon GO Plus
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Eigenaar / PR / Sales / Community-manager
Profiel

Conclusie

De Pokémon GO Plus is een apparaat wat lang op zich heeft laten wachten, waarover de meningen op internet op dit moment enorm uit elkaar lopen. Wat ons betreft wegen de voordelen enorm op tegen de nadelen, als je maar wel gewoon nog normaal speelt, wanneer je dat eerder ook deed. Dan krijg je gewoon meer Pokémon en meer items, dan je eerder kreeg. Jammer genoeg voor de liefhebbers is de Pokémon GO Plus nu heel slecht leverbaar, maar hopelijk zal dat snel veranderen.

Het is ondertussen alweer ruim twee maanden geleden dat Pokémon GO voor het eerst te downloaden was. Eerst nog middels een trucje en gelukkig na twee weken ook op de legitieme manier. Rond de lancering kende het spel een grote populariteit en waren in veel steden enorme groepen te vinden die samen op jacht gingen. Dat is ondertussen al even niet meer en alleen in Kijkduin zie je nog dergelijke taferelen. Weet de Pokémon GO Plus, die sinds vrijdag op de markt is, de spelers weer aan het spelen krijgen of valt dit toch tegen?

Wat is Pokémon GO Plus?

Om iets meer te snappen over het wel of geen succes zijn van de Pokémon GO Plus, is het goed om te weten wat de functionaliteiten zijn van het apparaat. In de basis is het voor de volgende zaken bedoeld:

  • Pokémon vangen
  • Pokestops bezoeken
  • Kilometers maken

Alle drie functies die natuurlijk ook in het spel zelf beschikbaar zijn en dus op het eerste gezicht geen meerwaarde bieden. Er is echter een belangrijk verschil met het spel zelf, Pokémon GO hoeft namelijk niet open te staan. Als het spel maar op de achtergrond draait en verbinding heeft met de Pokémon GO Plus. Je kunt dus bijvoorbeeld rustig je mailtjes lezen en Twitter bijwerken, terwijl je Pokémon vangt door op de knop van het apparaat te drukken.

Pokémon Go Plus

Werkt dat dan wel?

Als je op internet gaat lezen of het vangen van Pokémon met de Pokémon GO Plus wel werkt, zul je veel berichten lezen over de slechte verhouding tussen het aantal Pokémon dat je tegenkomt en dat je vangt. Dat klopt echter niet helemaal. Het spel geeft bij een mislukte vangst weliswaar de melding dat de Pokémon is ontsnapt (als pushbericht op je telefoon), maar in veel gevallen lijk je direct weer een nieuwe Pokémon te vangen. Doe je dit en kijk je vervolgens in je “journal”, dan zie je echter alleen dat er één Pokémon gevangen of ontsnapt is.

Net als wanneer je zelf gooit gebeurt het dus weleens dat er een Pokémon ontsnapt. Dat is niet heel gek. En in veel gevallen krijg je ook gewoon een tweede kans. Veel nadeliger is dat je alleen maar gewone Poké Balls kan gebruiken. Vooral wanneer je een Pokémon tegenkomt die je nodig hebt voor een evolutie, is er geen optie om een Great Ball of een Ultra Ball te gebruiken. Je ziet overigens op de Pokémon GO Plus niet of het om een zeldzamere of gangbare Pokémon gaat.

Het is echter dan ook weer niet zo dat je geen bijzondere Pokémon vangt. Tijdens een speelsessie ving ik bijvoorbeeld een Dratini en een Clefairy. Beiden niet veel voorkomend in mijn regio. De zeldzaamheid van de Pokémon lijkt dan ook minder belangrijk te zijn dan de CP. Hopelijk komt het spel nog met een oplossing waardoor het vangpercentage bij juist de Pokémon die iemand nog moet ook hoger wordt. Zo miste ik bijvoorbeeld een Shelder en een Koffing en die had ik beiden nog hard nodig.

(Links: Je mist een zeldzame Pokémon, Midden: De stip geeft aan dat je met Pokémon GO Plus geeft, Rechts: Spelen op de snelweg)

Gebruik je apparaat altijd?

De Pokémon GO Plus is vooral heel handig op de momenten dat je normaal geen Pokémon GO speelt. Denk bijvoorbeeld aan de momenten waarop je op de fiets zit (en je aandacht op de weg hoort). Het enige waarop je namelijk hoeft te letten is op het apparaat trilt. In de vorm van trilsignalen wordt namelijk al heel snel duidelijk wat er aan de hand is:

  • Lang trillen: Pokémon in de buurt
    • Drie keer kort trillen, niet gevangen
    • Vijf keer lang trillen, gevangen
  • Drie keer kort trillen: Pokéstop in de buurt
    • Lang trillen, Pokéstop alweer buiten bereik
    • X aantal keer kort trillen, aantal keer trillen geeft aantal verkregen items aan

Je kunt ook kijken naar het lampje voor informatie, maar op de fiets leidt dat alweer extra af van de weg. Een ander moment waarop je kunt spelen is bijvoorbeeld als je ergens op bezoek bent en je niet heel de tijd je telefoon in je hand wilt houden, dan is de Pokémon GO Plus natuurlijk de ideale uitkomst. Verder is het ook perfect wanneer je gewoon andere dingen op je telefoon wilt doen tijdens het lopen, zoals navigeren of internetten.

Pokémon Go Plus

Wat zijn dan nog meer voordelen?

Het misschien wel grootste en meest vergeten voordeel in andere recensies is dat de bekende tien-seconden-regel niet meer bestaat. Normaal ververst het spel gemiddeld iedere tien seconden de omgeving en spawnen er eventueel Pokémon. Vooral tijdens het rijden in bijvoorbeeld de bus of op de fiets krijg je zo ineens veel meer Pokémon in hetzelfde tijdsbestek. Het lijkt echter ook tijdens het lopen zo te zijn dat er meer Pokémon verschijnen.

Tijdens een test vingen wij, in vergelijking met het spelen via de app, twee tot drie keer meer Pokémon op hetzelfde stuk. Wanneer je bijvoorbeeld als bijrijder ongeveer 80 km/h rijdt, krijg je zelfs nog steeds de kans om Pokémon te vangen. Het vanggemiddelde wordt dan wel iets lager. Ze spawnen bij het gebruik van de Pokémon GO Plus zelfs op de snelweg, maar daar hebben we een vanggemiddelde van 0% op vijftien pogingen. Dat was dus alleen maar verspilling van de Poké Balls.

Een ander groot voordeel is de snelheid. Als je wederom op de fiets of in de bus zit en je rijdt door een Pokéstoprijk gebied, dan kun je deze bijna allemaal pakken. Het verzamelen gaat namelijk een stuk sneller. Dat geldt nog meer voor het vangen van Pokémon. Zeker omdat er gewoon veel meer Pokémon zitten dan normaal is dit erg fijn.

Het laatste echt grote voordeel is de registratie van kilometers. Het apparaat gebruikt weliswaar nog steeds het systeem van Pokémon GO, wat volgens velen niet echt betrouwbaar is, maar het werkt nu wel op de momenten dat je met telefoon iets anders aan het doen bent. De kilometers gaan dus alsnog een stuk harder dan voorheen.

Zijn er dan ook nog nadelen?

Ja, zeker. Het apparaat zorgt er vooral voor dat je voorraad aan oninteressante Pokémon enorm wordt. Goed voor je XP, candy en als je wilt evolueren met een Lucky Egg, maar verder niet interessant. Daarnaast heb je nog altijd je telefoon nodig, waardoor een beperkte batterijduur nog steeds een grote factor is. Een groot verschil is overigens wel dat je batterij dankzij de Pokémon GO Plus minder snel leeg gaat.

Een laatste nadeel is dat de Pokémon GO Plus vooral heel erg geschikt is voor spelers die al veel Pokémon hebben gevangen. Want alleen die kun je vangen zonder de app te openen. Kom je een Pokémon tegen die je nog niet gevangen hebt, dan knippert het lampje geel. In de bus ben je dan vaak echter al te laat natuurlijk.