Doorgaan naar artikel
Fritz!Box 4040 router
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

Netwerkfabrikant AVM heeft er goed aan gedaan om de opvolger van de Fritz!Box 4020 aan te passen op het gebied van netwerkaansluitingen. En dan voornamelijk de snelheid hiervan. Zo is de 4040 geschikt voor vrijwel iedere internetverbinding. Voor de prijs van 89,- euro is dit dan ook een prima router om een eigen thuisnetwerk te beheren.

Vele zullen het wellicht niet veel zeggen, maar voor degene die weleens een internet verbinding aansluit of een router configureert heeft waarschijnlijk weleens gehoord van de Fritz!Box. Deze serie is van de Duitse netwerkfabrikant AVM en heeft inmiddels verschillende modellen op de markt gebracht uit deze serie.

AVM ontwikkeld voornamelijk DSL-modem routers voor de ADSL-, VDSL-leveranciers. Hoewel het een Duits product is zijn er ook providers in Nederland die deze modem routers gebruiken. Met hun voorloper, de Fritz!Box 4020 hebben ze zich meer gericht op de routers en is het modem gedeelte eruit verdwenen. Het apparaat wordt voornamelijk gebruikt om op een bestaand modem aan te sluiten om bijvoorbeeld het netwerk draadloos te maken of om naar eigen wens te kunnen configureren. De Fritz!Box 4020 was daarnaast ook lekker compact zodat het niet te veel ruimte in beslag neemt of te veel in het zicht ligt wanneer je hem in je huiskamer hebt liggen.

Fritz!Box 4040

Toch waren er wat minpunten aan de Fritz!Box 4020. Zo leverde de aanwezige netwerkpoorten een maximale snelheid van 100Mbit/s, wat een beetje achterhaald is vandaag de dag. Gelukkig is dit bij het nieuwe model, de Fritz!Box 4040 aangepast. Zowel de WAN- als de LAN-poorten voldoen aan de gigabit eisen en leveren een maximale snelheid van 1000Mbit/s, dit is maar liefst tien keer sneller dan zijn voorloper. Dit maakt de router ook meer geschikt voor de glasvezel aanbieders, maar kan ook prima worden gebruikt voor kabel of VDSL-verbinding. De Fritz!Box 4040 is net als zijn voorloper ontwikkeld zonder ingebouwd modem. Het is dus niet mogelijk om je huidige modem te vervangen voor dit model, je zult de router op je huidige modem moeten aansluiten om zo je eigen netwerk te kunnen beheren. Verder is het 4040-model voorzien van twee USB-poorten waarvan één 3.0 en de andere 2.0. Deze kunnen onder andere worden gebruikt om bijvoorbeeld een printer aan te sturen of een externe harde schijf. De ingebouwde draadloze antennes leveren zowel het AC- als het N-protocol. De ontvangende apparaten zullen dit overigens wel moeten ondersteunen.

Frtitz!Box 4040

De Fritz!Box 4040 heeft het kenmerkende uiterlijk wat vrijwel alle modellen van AVM heeft. De zilver met rode behuizing is overigens niet de meest prachtige behuizing, vooral wanneer deze ergens in je huiskamer ligt. Maar aan de andere kant zijn er maar weinig routers die er zo mooi uit zien dat je ze in het zicht wilt leggen. Ook de Fritz!Box 4040 is voorzien van het Fritz!OS. Dit is het stukje software waarmee je de router kan configureren middels de internet browser. Wie al eens eerder een Fritz!Box heeft geconfigureerd zal hier al bekend mee zijn en zal zijn weg makkelijk vinden tussen de mogelijke instellingen. Voor de onbekende zal het even wat rond klikken zijn, maar is het over algemeen redelijk standaard en vanzelfsprekend. Je hoeft geen netwerkexpert te zijn om je Fritz!Box in te stellen. Met de adviesprijs van 89,- euro is de 4040 even duur als zijn voorloper, maar is wel stukken sneller. Als we kijken naar de prijs/kwaliteitsverhouding is dit wel in orde. Het is een gemiddelde prijs en de Fritz!Box 4040 levert voldoende voor standaard wensen van een gebruiker.