Doorgaan naar artikel
Keeping up with the Joneses
Heleen Zijlstra
Heleen Zijlstra
Profiel

Conclusie

Een actiekomedie die pas laat in actie komt en het uiteindelijk vooral moet hebben van de chemie tussen de hoofdpersonages in plaats van de grappen of de spanning.

Keeping Up With The Joneses is nu te koop op Blu-ray en DVD.

Komedie ligt duidelijk in het straatje van regisseur Greg Mottola (Superbad, Paul) en met Keeping Up with the Joneses maakt hij ook van zijn eerste actiekomedie een feit. Gretig heeft hij gebruik gemaakt van rondvliegende kogels, scheurende motoren en ontploffende huizen.

Nieuwe buren zijn altijd een fenomeen. Maar wanneer er een nieuw stel, de Joneses, in de rustige Amerikaanse buitenwijk van Jeff (Zach Galifianakis) en Karen (Isla Fisher) komt wonen, blijkt dit een ongekend spannende gebeurtenis in het leven van de twee, nog vrij jonge, ouders die op het randje van midlifecrisis balanceren. Na wat gegluur door verrekijkers en een ongemakkelijke ontmoeting lijken de nieuwelingen het perfecte koppel: Natalie (Gal Gadot) heeft het meest indrukwekkende lichaam, is een socialite en doet ook nog eens liefdadigheidswerk en Tim (Jon Hamm) heeft de wereld afgereisd en is een soepele gesprekspartner. Jaloersmakend, maar verder niets om je zorgen over te maken. Tot Jeff en Karen afluisterapparatuur vinden in het welkomstcadeau van de Joneses en erachter komen dat ze niet helemaal zijn wie ze zeggen dat ze zijn.

De speelduur van 105 minuten is best een lange zit voor een actiekomedie die maar traag op gang komt. Het begin zit vol slappe grapjes en clichés waarbij je al snel ietwat verveeld raakt. De film komt los op het moment dat de twee vrouwen elkaar treffen tijdens het lingerie passen en de twee mannen samen gaan ‘lunchen’ in een Chinese tent met gifslangen. Karen en Jeff komen vanaf dit punt steeds verder achter het ‘geheim’ dat de Joneses met zich meedragen en dan wordt de film toch ineens interessant; flitsende actiescènes worden afgewisseld met luchtige, lollige dialogen en de verhaallijn lijkt onvoorspelbaarder dan na de eerste indruk.

Wat de film zijn charme geeft is de chemie tussen de twee koppels. Het sukkelige, burgelijke en klunzige van Karen en Jeff staat in schril contrast met de snelheid en charme van de Joneses. Dit zorgt dan uiteindelijk wel voor echt grappige (soms misschien net iets te aangedikte) momenten en vooral wanneer de stellen gaan samenwerken wordt het geheel dynamisch en ga je meeleven met de gebeurtenissen.

Het eindresultaat werkt eigenlijk vooral doordat de stellen samen dus zo goed matchen en doordat sommige dingen net wat over de top zijn uitgewerkt. Hiermee neemt Keeping Up with the Joneses zichzelf niet te serieus (voor zover dat kan met een komedie) en komt de slappe humor nog best goed uit de hoek. Een klein grijnsje zal de kijker in ieder geval niet kunnen onderdrukken. Daarmee is dan ook wel echt alles gezegd want wat de inhoud betreft is het echt een waardeloze film en de computtereffecten en cameratechnieken zijn ook niet per se om over naar huis te schrijven. Prima voor een popcornavond waarop je geen zin hebt om na te denken, maar zeker geen filmisch hoogstandje.