Doorgaan naar artikel
Fossil Q Marshal Smartwatch
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

De Fossil Q Marshal lijkt erg op andere horloges van Fossil, maar dan met de functies van een smartwatch. Het is mooi, makkelijk in gebruik en een prima verlenging van je smartphone. Een paar van de designkeuzes lijken wat onhandig, maar verder is het een fijn apparaatje.

De Fossil Q Marshal is een smartwatch met een robuust doch simpel uiterlijk. Het kan voor zowel Android als iOS gebruikt worden. Voor dit artikel is gebruik gemaakt van Android (OnePlus 3T).

Fossil1

Het horloge voelt sterk aan, wat bij het karakter van Fossil past. Van een afstandje zie je niet zo goed dat het een smartwatch is, wat bijdraagt aan een onopvallend karakter. De Fossil Q Marshal voelt wel zwaarder aan dan een gemiddeld horloge. De knop aan de zijkant heeft geen draaifunctie, ook al geeft het model wel deze indruk. Het is slechts een functieknop, maar hierdoor komt de vormgeving wat lomp over. Het uiterlijk lijkt hierdoor wel meer op een regulier horloge dan een smartwatch.

Over het algemeen haalt de batterij makkelijk het einde van de dag. Mijn exemplaar kwam leeg aan, waardoor ik het ’s avonds moest opladen voor ik het kon gebruiken. Dit opladen gaat vrij gemakkelijk, via een magnetisch dockje dat je op de achterkant van je horloge zet. Het opzetten van het horloge ging erg makkelijk. Al zaten er verder geen instructies bij, naast de standaardinformatie ‘download de app’.

De Fossil Q Marshal is een fijn verlengstuk van je telefoon. Meldingen, berichtjes en andere zaken zijn allemaal zichtbaar in het scherm terwijl je, over het algemeen, de tijd nog kunt zien. Je kunt zelf bepalen of je wilt dat het horloge alle meldingen laat zien of niet. Ook kun je aanpassen of er geluid en/of trillingen bij komen of dat het horloge muisstil is. Daarnaast is er de keuze om het horloge constant aan te laten staan, weliswaar gedimd, of het scherm uit te laten gaan.

Het eerste dat opvalt is dat de Fossil Q Marshal een zogeheten ‘flat tyre’-scherm heeft. Het onderste randje van het horloge is geen onderdeel van het beeldscherm. Dit lijkt een interessante ontwerpkeuze, aangezien bepaalde apps en wijzerplaten doorlopen tot de onderste rand. Omdat dit ook bij die Fossil zo is lijkt het een onhandige keuze. Gelukkig valt het tijdens gebruik nauwelijks meer op, tenzij je een wijzerplaat hebt die overduidelijk een stuk mist.

Fossil2

De besturing van het horloge laat wat te wensen over. Het scherm registreert je input niet vlekkeloos, waardoor soms niet de gewenste zaken gebeuren. Je kunt, naast het touchscreen, ook gebaren gebruiken om het horloge te bedienen. Zo kun je je pols een draai naaar binnen of buiten geven om te scrollen. Om verder of terug te gaan sla je je pols naar beneden of boven. Terug naar het hoofdscherm ga je door je pols heen en weer te draaien. Helaas werkt dit niet al niet soepel. Dit komt vooral doordat de bewegingen voor scrollen op elkaar lijken. Dit komt doordat je na de slinger naar binnen of buiten snel op je horloge wilt kijken, een handeling die je horloge leest als een slinger de andere kant op.

Fossil3

Verder is het beantwoorden van je telefoon bij een gesprek niet zo handig. Zodra je instelt dat je telefoon gedempt wordt bij meldingen als je het horloge draagt, zal je telefoon ook niet te beantwoorden zijn zonder het horloge te gebruiken. Ook is bellen met het horloge erg onprettig. De microfoon staat zacht waardoor je bijna als geheim agent het horloge bij je mond moet houden. Daarnaast klinkt de luidspreker erg blikkerig, waardoor menig gesprek onduidelijk verstaanbaar is. Dit zijn wat onhandige punten maar verder is het gebruik wel erg fijn.

Dankzij de Fossil Q Marshal kijk je minder vaak naar je telefoon in gezelschap, wat toch beleefder is. Ook kan je tijdens je werk snel beoordelen of een bericht of melding belangrijk is. Daarnaast helpt het horloge met allerlei gemakken. Zo zie je snel of het gaat regenen en hoelang de batterij van het horloge of je telefoon nog meegaat.

Fossil4