Doorgaan naar artikel
Als de Dijken Breken
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Als de Dijken Breken presenteert een interessante hypothese die waarschijnlijk beter uitgewerkt had kunnen worden als documentaire. Op narratieve vlakken stelt de serie teleur.

Als de Dijken Breken is nu te koop op Blu-ray en DVD.

Nederland staat internationaal bekend als een expert op het gebied van waterkeringen. Die kennis hebben wij ook hard nodig, aangezien ons land anders voor een groot gedeelte onder water zou liggen. Maar wat als de dijken breken? Op die vraag probeert deze serie een antwoord te geven.

Een hevige noordwesterstorm komt op de kustlijn van Nederland en België af. Minister-president Kreuger (Gijs Scholten van Aschat) beraadt met zijn vice-premier Wolbers (Simone Milsdochter) en Belgische collega Verbeke (Tom van Dyck) een noodplan, maar dit komt te laat. Het nieuws lekt uit en de paniek breekt los. In deze chaos proberen verschillende mensen het hoofd boven water te houden, van het welvarende stel Robert (Loek Peters) en Marion (Susan Visser) met hun kinderen, tot een groep gedetineerden en gevangenisbewaarders in Rotterdam. Ook volgen we de gepensioneerde violist David (Aart Staartjes), die de jonge Kimmy (Jamelia Sanda Nana) onder zijn hoede krijgt, en de Vlaamse familie van een van de gedetineerden in Rotterdam.

Als de Dijken Breken

De technische vlakken zijn niet altijd even overtuigend, maar Als de Dijken Breken presenteert zeker een interessante hypothese. Er is duidelijk veel aandacht aan de details besteed, waardoor een geloofwaardig beeld wordt geschetst. Hierbij worden diverse kanten van de ramp belicht, van bestuurlijk niveau tot de gewone burgers, en komen verschillende problemen aan bod. Zo speelt de invloed van sociale media een belangrijke rol en krijgen we te zien hoe een wederopbouw beïnvloed kan worden door onderhandelingen met de EU. De ambitie waarmee aan dit project is gewerkt is bewonderenswaardig, maar sommige elementen zijn duidelijk te hoog gegrepen.

Dit concept had waarschijnlijk beter gewerkt als documentaire, want de narratieve elementen komen niet zo goed uit de verf. Wat Als de Dijken Breken probeert is heel interessant, wat het daadwerkelijk doet een stuk minder. Vooral visueel valt het tegen. De cinematografie is oninspirerend en de computereffecten soms lachwekkend. Toch is vooral de manier waarop de verschillende verhaallijnen zijn verweven niet interessant genoeg. Door de vele wisselingen kunnen we niet echt meeleven met een bepaald personage, er wordt nooit genoeg tijd met ze doorgebracht. Dit is vooral jammer, de veelbelovende opzet had een interessanter eindresultaat op moeten leveren.