Doorgaan naar artikel
Tim Winton’s The Turning
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

The Turning is een interessante verzameling korte films gebaseerd op het werk van Tim Winton. De achttien films hebben zeer uiteenlopende stijlen, maar zijn toch onderling verbonden. Wanneer je je goed in de inhoud gaat verdiepen, weet de film zich echt te profileren.

The Turning is nu te koop op DVD.

Tim Winton is een Australische schrijver die verschillende soorten verhalen heeft geschreven. Meerdere hiervan zijn verfilmd en The Turning voegt nog een aantal aan deze lijst toe. Deze film is namelijk gebaseerd op een verzameling korte verhalen, die stuk voor stuk aan bod komen.

De achttien korte verhalen zijn allemaal verteld door verschillende regisseurs, die ook hun eigen scenario’s hebben geschreven. Hierdoor ontstaat een grote variatie aan stijlen, sommige traditioneel en sommige bijzonder experimenteel. Bepaalde verhalen zijn geheel zonder dialoog en andere juist met een altijd aanwezige voice-over. The Turning is dus geschikt om als losse verhalen te zien, maar vormt ook een interessant geheel, vooral wanneer je je meer in de inhoud gaat verdiepen.

Zo maken bijna alle segmenten gebruik van overkoepelde thema’s zoals verlangen en jeugdigheid, maar de echte diepgang zit verder verscholen. In veel van de verhalen komen namelijk dezelfde personages voor, maar dan wel gespeeld door andere acteurs. The Turning vraagt participatie van de kijker en na de eerste kijkbeurt zullen nog niet alle verbanden je zijn opgevallen. Gelukkig hebben de verhalen op zich ook al genoeg te bieden, vooral door de bijdrages van groot Australisch filmtalent als Rose Byrne, Cate Blanchett, Hugo Weaving, Mia Wasikowska, David Wenham en Justin Kurzel.

Vooral Rose Byrne (Bad Neighbours, X-Men) speelt in het titulaire verhaal een hele sterke rol die we niet echt van haar gewend zijn. Een andere uitblinker staat aan de andere kant van de camera. Het segment Long, Clear View vormt het regiedebuut van actrice Mia Wasikowska (Alice in Wonderland, Stoker) en doet denken aan een soort mix tussen Tim Burton en Wes Anderson. Het verdere niveau is niet altijd even constant en The Turning is met bijna drie uur een behoorlijk lange zit. Toch is het zeker een aanrader voor iedereen met een bovengemiddelde interesse in film als kunstvorm. Een uniek en bijzonder project.