Doorgaan naar artikel
Plantronics RIG 4VR
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De Plantronics RIG 4VR is een headset wat goed gepaard gaat met de Virtual Reality bril. Dit komt onder andere door het lichte gewicht wat zeer aangenaam aanvoelt gezien je al met een flinke bril op je gezicht rondloopt. Daarnaast is het geluidskwaliteit ruim voldoende en is deze headset een goede headset wanneer je voor minder dan 70,- klaar wilt zijn.

Er zijn inmiddels al flink wat headsets ontwikkeld voor de PlayStation 4. Ook Plantronics heeft hier een steentje aan bijgedragen. Met hun laatste headset, de Plantronics RIG 4VR, richten ze zich op een specifiek deel van de PlayStation 4-bezitters. Zoals de naam het al een beetje weggeeft is deze headset voornamelijk bedoelt voor Virtual Reality. Vorig jaar is de PlayStation VR uitgekomen, waarmee gamers zichzelf in de game kunnen plaatsen.. Bij de benodigde Virtual Reality-brillen hoort ook een goede headset om het plaatje compleet te maken. Een Virtual Reality-bril in combinatie met een headset bezorgt een intensere ervaring dan wanneer het geluid uit bijvoorbeeld de TV komt.

De inhoud van de doos bestaat uit een tweetal audiokabels: een korte van 0,4 meter en een wat langere van 1,2 meter. De laatstgenoemde kabel is nog wat aan de korte kant wanneer je hem bijvoorbeeld op je PC wilt gebruiken, maar de headset is dan ook ontwikkeld voor de console. Naast de kabels is er een losse microfoon aanwezig welke aan de headset bevestigd kan worden. En dan is er nog de headset zelf, welke is uitgevoerd in wit met zwarte tinten. Opvallend is het gewicht, de headset is bijzonder licht en daarmee aangenaam wanneer je ook al een Virtual Reality-bril draagt. De RIG 4VR weegt namelijk maar net 200 gram en de PlayStation VR ongeveer 600 gram. Ondanks het lichte gewicht voelt de headset degelijk en stevig aan.

Plantronics RIG 4VR

De Plantronics RIG 4VR is voornamelijk plastic met een tweede hoofdband en oorstukken van stof. Hierdoor is de headset niet alleen licht, maar voelt hij ook lekker zacht op je hoofd. Opvallend is dat het afstellen van de headset vrijwel automatisch gaat. De oorstukken zijn in drie verschillende posities te plaatsen door ze simpel weg los te trekken van de headset en in een ander gat te klikken. De hoofdband zelf stelt zich automatisch af op je hoofd. De elastische band rust op je hoofd en beweegt daarin mee. Hierdoor is de headset voor elk vorm hoofd geschikt en zit hij altijd goed zonder dat je deze moet gaan afstellen. De materiaalkeuze van de oorkussens zorgt er overigens wel voor dat het geluid minder wordt geïsoleerd en dat je omgeving wat meer geluid zal meekrijgen.

Plantronics Rig 4vr

Naast de pasvorm en de kwaliteit van het materiaal is het geluid minstens zo belangrijk, dan wel het belangrijkste. Als we in het achterhoofd houden dat de Plantronics RIG 4VR nog geen 70,- euro kost bezorgt de headset een prima geluid. De geluidseffecten komen helder door zonder enige vervormingen. Vrijwel alle tonen zijn netjes in balans, al had er wel iets meer bas in gemogen om bijvoorbeeld explosies wat beter te benadrukken. Hierdoor wordt de geluidservaring net wat intenser. Daarnaast zorgt de headset er ook voor dat geluiden uit verschillende richtingen waar te nemen zijn. Dit is zeker in combinatie met de Virtual Reality-bril wel fijn, omdat er meer diepgang is en de ervaring alsmaar intenser wordt. Het is uiteraard niet zo goed als bij de geavanceerdere 7.1 headsets, maar daarbij kost deze headset dan ook een stuk minder.