Doorgaan naar artikel
Netgear Nighthawk X10 R9000
Britt Luttik
Britt Luttik
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

De Netgear Nighthawk X10 is dé router voor diegene die het allerbeste wil, zonder ook maar een enkel compromis te hoeven maken. De technische specificaties laten het hart van zowel gamers als techneuten harder kloppen. Het enige echte nadeel is de adviesprijs van 499$, maar dit is het zeker waard omdat deze router over vijf jaar nog zeker tot het high-end segment behoort.

De Netgear Nighthawk X10 is een router met unieke specificaties die tot het high-end segment hoort. Niet voor niets won deze router de CES 2017 innovation award. Een adviesprijs van 499$ is behoorlijk veel, maar daarvoor krijgen we een flinke lijst aan specificaties terug. De Nighthawk is uitgerust met een krachtige Quad-core 1.7Ghz processor en 1GB ram. Op de router zijn vier actieve antennes met ingebouwde LEDs aanwezig voor beter bereik. Op de achterkant zit een WAN en zes LAN-poorten, waarvan twee gecombineerd kunnen worden om een snelheid van 2Gbps te realiseren. Daarnaast is de Nighthawk een van de weinige consumentenrouters die een 10Gigabit SFP+ LAN-poort bevat. Deze glasvezelpoort die tienmaal sneller als een standaard LAN-poort is, kan gebruikt worden voor netwerkopslag. Ook is het mogelijk om externe opslagapparaten aan te sluiten op de twee USB 3.0-poorten. Deze USB poort is handig voor de unieke functie van deze router, het draaien van een Plex-mediaserver. Niet alleen hardware matig, maar ook op gebied van mogelijkheden is deze router zeer krachtig. Een volledige lijst van technische specificaties is hier te vinden.

Netgear Nighthawk X10

 

Het opstarten van deze router gaat veel makkelijker dan gedacht. Waar vaak de indruk bij mensen heerst dat een router opzetten veel technische kennis vergt, ontkracht deze router dit. Bijgevoegd zit een snel start handleiding, die je laat zien waar de UTP-kabel en de voeding moet worden aangesloten. Vervolgens steek je de LAN-kabel in je pc en kun je starten met de setup. Het is ook mogelijk om via de wifi te verbinden en in te stellen. Op de router zelf zit een sticker met een vooraf ingestelde SSID en wachtwoord. Maar het kan nog makkelijker, namelijk met een app. Dankzij de Netgear Up app, is het mogelijk om vanaf een smartphone de router in te stellen.

Na het verbinden via kabel of wifi log je voor het eerst in via een webbrowser op de router, de Netgear Genie. Vanaf daar heb je de keuze om gebruik te maken van de Smart Setup Wizard. Uiteraard is het voor de ervaren gebruiker mogelijk om deze Wizard over te slaan en zelf alles handmatig in te stellen. De Wizard is zeker een aanrader voor diegene die snel wil starten of weinig ervaring heeft met een router instellen. Het enige wat je hoeft te doen is een wachtwoord instellen, een tweetal beveiligingsvragen instellen en een paar keer op next drukken. Binnen vijf minuten heb je internet en toegang tot de router! Tussendoor wordt gevraagd om de Netgear applicatie voor de pc te installeren. Deze applicatie bevat wat minder functionaliteiten als de webversie, vooral geavanceerde functies ontbreken. Ook is er nog een Netgear Genie app, deze app is eigenlijk de mobiele versie van de pc-applicatie. Er zijn dus behoorlijk wat applicaties, iets wat toch wel verwarrend kan zijn.

De Netgear Genie app is een vereenvoudigde mobiele versie van de pc-applicatie. De interface ziet er minder professioneel uit dan de webversie, maar is wel duidelijk. Bovendien doet het precies wat er verwacht kan worden van de app. Op afstand is het mogelijk om verschillende instellingen aan te passen waaronder draadloze instellingen, gastnetwerk en ouderlijke toezicht. Ook is het mogelijk om de router opnieuw starten vanaf de app, vooral handig als de router op een lastige plek staat of niet binnen handbereik is. Verder is het mogelijk om door middel van de netwerkmap alle verbonden apparaten te bekijken en met de traffic meter de hoeveelheid verwerkte data. Al en al is de app heel handig als je even snel iets wilt aanpassen.

Netgear Nighthawk X10

Internetsnelheid

De snelle setup en handige app is leuk, maar waar we echt naar nieuwsgierig zijn is wat deze router allemaal in zijn mars heeft. En dat is behoorlijk wat. We slaan standaard zaken zoals statische IP-adressen en ouderlijke toegang over en gaan direct naar de unieke features. Allereerst het gebruik van 802.11ad. De Netgear Nighthawk X10 is een van de weinige zogenoemde tri-band routers op de markt, die het gebruik van de nieuwste 802.11ad techniek mogelijk maakt. De 802.11ad, ook wel bekend als WiGig, is de nieuwste draadloze techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van een extreem hoge frequentie van 60Ghz. Dit levert een theoretische snelheid van 7,2 GB/s, een optelsom van de 2.4Ghz, de 5Ghz en de 60Ghz band samen. Wel wordt deze snelheid beperkt door de korte golflengte en obstakels die het signaal kunnen verstoren. De 60Ghz band is dus ideaal om 4k te streamen op korte afstand. Hoewel er nog weinig apparaten op de markt zijn die deze technologie ondersteunen, is deze optie zeker future-proof.

Met zo een krachtige snelheid is het natuurlijk belangrijk dat de router veel toepassingen aankan. Dankzij MU-MIMO-ondersteuning download je een game op de achtergrond terwijl je in 4K een serie kijkt op Netflix, zonder dat dit ten koste van de snelheid gaat. Bekabeld ondersteund de Netgear Nighthawk 1Gbps, maar dankzij link aggregation is het mogelijk om met twee poorten een snelheid van maar liefst 2Gbps te bereiken. De term is wellicht wat minder bekend doordat deze techniek vooral op bedrijf kritieke systemen wordt toegepast. De Netgear Nighthawk X10 is dus vooral gemaakt om veel data tegelijk binnen te halen.

Netgear Nighthawk X10