Doorgaan naar artikel
Realpolitiks
Patrick van Meijl
Patrick van Meijl
Redacteur
Profiel

Conclusie

Voor een zacht prijsje haal je met Realpolitiks een relaxte en charmante grand-strategy game in huis die je ongeveer twintig uur bezighoudt. De kleine ontwikkelaar heeft er duidelijk veel moeite maar vooral veel liefde in gestoken. De graphics zijn niet zo mooi maar de redelijk gevarieerde gameplay en de herspeelbaarwaarde maken dit goed. Het spel is niet moeilijk dus ideaal voor de beginner maar geen aanrader voor een gamer die uitdaging zoekt.

Voor de geschiedenis liefhebber zijn er altijd al vele strategie games geweest. Denk bijvoorbeeld aan Europa Universalis IV, Total War: Rome 2 en nog vele anderen. Vaak heeft het andere deel van de strategische games een fantasy setting. Maar voor de mensen die een grand strategy game zoeken, die zich afspeelt hier op aarde in de nabije toekomst, kunnen zich nu gaan storten op Realpolitiks.

Realpolitiks zet jou in de schoenen van bestuurder van een land naar jouw keuze. Begin in de nabije toekomst (2020), net na de Derde Wereldoorlog (2050) of in de nieuwe wereld orde (2222). Leidt je land door allerlei beslissingen te nemen en verschillende projecten in gang te zetten.

Deze projecten zijn de technologieën van Realpolitiks en geven je allerlei verschillende voordelen. Hiernaast is oorlog natuurlijk deel van de wereld en ook als je volledig diplomatisch speelt, zul je aangevallen worden. Zorgen voor een fatsoenlijk leger of sterke bondgenoten is dus een must. Ook komen er vele evenementen voorbij. Voorbeelden hiervan zijn terreuraanslagen, ruimtemissies, landen die onafhankelijk willen worden en verschillende andere afwisselende gebeurtenissen.

Klik op de afbeelding om hem te vergroten
Realpolitiks map

 

Over de graphics valt bij grand strategy games vaak weinig te zeggen. Je hebt continu een wereldkaart voor je neus dus je went er vanzelf aan. Tevens voegen graphics weinig toe aan gameplay. Bij Realpolitiks is dit niet anders, de wereldkaart is simpel en zeer eenvoudig. Bij verschillende gebeurtenissen staan wat generieke plaatjes die vaak terug komen en waar je al snel niet meer naar kijkt. Je hebt nog een paar verschillende overlays die je een iets beter inzicht geven in diplomatie en economie maar veel strategisch inzicht geven doen ze niet. Zijn graphics voor jou heel belangrijk in een game? Haal dit spel dan niet, maar voor mij persoonlijk maakte het weinig uit. In strategie games is de gameplay toch een stuk belangrijker, en die is een stuk beter dan de graphics.

In het begin zijn de opties, en dan vooral de projecten, een beetje overweldigend. Gelukkig zijn deze projecten makkelijk te filteren op wat ze doen en kun je zo een pad kiezen. Terwijl je een pad uitstippel komen er een breed scala aan evenementen voorbij. Sommige evenementen halen het bloed onder je nagels vandaan en andere toverden een grijns op je gezicht. Het spel verrast in het begin nog erg en dat houdt het interessant, helaas wordt het meeste na een paar uur wel repetitief. Gelukkig blijft de jacht op de winst interessant genoeg om het potje af te maken en je met een voldaan gevoel achter te laten.

Realpolitiks techtree

Spelverloop Realpolitiks

De bedoeling van het spel is een zo hoog mogelijke score te halen. Score verdien je door projecten, je aandelenbeurs, unieke evenementen en nog veel meer. Als Nederland dacht ik geen schijn van kans te hebben. Helaas kwam toen het grootste minpunt van het spel aan het licht: het spel is heel makkelijk. Al snel kwam ik in de top 5 van het scorebord en niet veel later stond alleen de VS boven me.

Dit bleef lange tijd zo tot ik ze inmaakte in een oorlog. Hierna kon ik ze eenvoudig inhalen en was de winst niet veel later binnen. Als test hebben we ook met de VS een Grand Campaign gestart, hier was de moeilijkheid nog minder. Het is jammer dat Realpolitiks geen verschillende moeilijkheden heeft. Zoek je een uitdagend spel dan zit je bij Realpolitiks verkeerd. Het is meer bedoeld als een relaxte en charmante game om je politieke fantasie eens lekker de vrije loop te laten.

Als je een land aan het kiezen bent kun je kiezen voor de grand campaign, die ongeveer 100 jaar duurt, of een scenario. Denk bij deze scenario’s bijvoorbeeld aan het veroveren van Mexico als de VS of aan een grotere economie krijgen dan China als Rusland. Scenario’s zijn ideaal voor als je even een korter potje wilt spelen, ze zijn namelijk drie keer zo kort dan de campaign. Niet alle landen hebben deze optie maar er zit genoeg variatie in om je nog even zoet te houden. Gemiddeld zal een grand campaign zo’n tien uur duren en een scenario ongeveer drie uur. Na twee scenario’s en een grand campaign begon ik wel in een sleur te raken en was voor mij de lol er wel vanaf. De herspeelwaarde van het spel is dus prima voor de zachte prijs en zeker gecombineerd met de redelijk variabele gameplay.