Doorgaan naar artikel
Johans Hardwarehub: Yo Home Sperm test je zwemmers
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Johans Hardwarehub is een rubriek waarin we wekelijks de leukste en meest opvallende gadgets en hardware bespreken. Deze week gaat het over de Yo Home Sperm.

Wanneer het besluit is genomen om aan kinderen te beginnen, kan dit vrij snel gaan. Bij het ene stel is na de eerste keer raak, bij het andere stel kan het wel jaren duren. Hoe langer het duurt, hoe onzekerder je er van wordt. Vaak is een bezoekje aan de dokter de eerst volgende stap die wordt genomen; voordat je beschamend naar de huisarts gaat, is er vanaf nu ook de Yo.

De Yo is een hulpmiddel dat de hoeveelheid spermacellen telt en meet hoe actief deze zijn. Door een een kwakje op een strip te leggen maakt de Yo in combinatie met je smartphone een home video waarin je zelf kunt zien hoeveel spermacellen er actief rondzwemmen. Er is tevens software aanwezig waarmee de opname geanalyseerd kan worden. Zo kan er beter in kaart worden gebracht of er voldoende beweging aanwezig is in je sperma. De Yo Home Sperm maakt een goede inschatting over hoe vruchtbaar je daadwerkelijk bent. Door de goedkeuring van de Amerikaanse FDA, wordt het apparaat geregistreerd als een betrouwbaar medisch hulpmiddel.

De Yo kan ook handig zijn voor de twijfelende vrouwen. In 40% van de gevallen ligt het probleem bij de man. Wanneer uit de test blijkt dat alles in orde is, kan de vrouw alsnog verdere stappen ondernemen, die vaak zwaarder zijn dan een simpele zaadlozing.

Het apparaat is vooralsnog alleen in Amerika verkrijgbaar voor 50 dollar. De Yo wordt geleverd met twee proefstrookjes die ook los verkrijgbaar zijn.