Doorgaan naar artikel
Incarnate
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Incarnate geeft een interessante draai aan de bekende exorcisme-concept, maar weet hier uiteindelijk niet genoeg mee te doen. Ook een prima hoofdrol van Aaron Eckhart kan de horrorfilm niet redden.

Incarnate is nu te koop op Blu-ray en DVD.

Na het succes van Zwartboek voorspelde men dat Carice van Houten een grote internationale carrière tegemoet zou gaan. Op Game of Thrones na weten de rollen dit nog niet helemaal waar te maken, al heeft de actrice het zeker druk genoeg. Met films als Incarnate bijvoorbeeld, maar ook deze horror zal haar status niet echt bevorderen.

Alleenstaande moeder Lindsey (Carice van Houten) leeft samen met haar zoon Cameron (David Mazouz). Wanneer deze op mysterieuze wijze de nek van een inbreker weet te breken, ontstaat het vermoeden dat hij door een demoon bezeten is. Via Camilla (Catalina Sandino Moreno) komt het stel in contact met Dr. Ember (Aaron Eckhart), die een bijzondere manier heeft om de kwade geest te verdrijven. Maar dan blijkt Ember ook een persoonlijke interesse in de zaak te hebben.

Incarnate

Incarnate lijkt aanvankelijk de zoveelste exorcisme-film waarin een kind bezeten is door een boze geest. Toch maakt het verhaal al vrij snel een opmerkelijke wending. Het personage van Aaron Eckhart is geen standaard duivelsuitdrijver met een kruis en bijbel, maar gebruikt een machine om in het onderbewustzijn van het slachtoffer te komen. Zijn bestrijding van binnenuit doet nog het meeste denken aan Inception, het is duidelijk dat deze Christopher Nolan-film een belangrijke inspiratie is geweest.

Hiermee weet het al snel de interesse te wekken, maar die is ook net zo snel weer weg. Wat volgt is vooral een onsamenhangende reeks gebeurtenissen die de potentie geen enkel moment weten waar te maken. Regisseur Brad Peyton (San Andreas) stelt op elk vlak teleur; dialogen zijn saai en de actie is een chaotische brij. Carice van Houten (Game of Thrones) zit haast de volledige film alleen maar op een bank vragen te stellen. Aaron Eckhart (Sully) lijkt de enige die nog zijn best probeert te doen, maar het kan Incarnate niet redden.