Review: Les Saisons

Aloys van Outersterp, 14 april 2017
Profiel
Door een combinatie van documentaire en fictie geeft Les Saisons een interessant beeld van 20.000 jaar Europese geschiedenis. De reconstructies van het leven van de vroege mens kunnen helaas niet tippen aan de geweldige natuurbeelden.

Les Saisons is nu te koop op Blu-ray en DVD.

In 2009 kwamen Jacques Perrin en Jacques Cluzaud met de documentaire Océans, waarin ze het leven in de vier grote oceanen lieten zien. De film ontving veel lof door zijn verklarende aard. Datzelfde concept is van toepassing op Les Saisons, maar dan in een compleet andere setting.

Het tweetal richt zich nu op de bossen van Europa. Hier wordt gekeken naar hoe de verschillende dieren niet alleen met elkaar, maar ook met de mens samenleven. Van wolven, beren en lynxen tot wilde paarden en edelherten. Aan de hand van deze onderlinge relaties door alle jaargetijden krijgen we een beeld van 20.000 jaar geschiedenis.

Les Saisons

Waar een documentaire als Planet Earth op een cinematische manier de meest verbazingwekkende dieren op film zet, voelt Les Saisons een stuk herkenbaarder en daarmee toegankelijker. Alsof de kijker de bossen in zou kunnen trekken en na veel pijn en moeite de taferelen met eigen ogen zou kunnen ervaren. Het geeft Les Saisons iets rustgevends, vooral in combinatie met de slechts spaarzaam aanwezige Franstalige voice-over. Het stemgeluid van Jacques Perrin vormt slechts een klein onderdeel, waardoor de documentaire een relatief objectief karakter krijgt.

Toch is er zeker sprake van een duidelijk narratief. De documentaire doet dit op kleine en grote schaal; zo krijgen we niet alleen een algemeen beeld van de Europese natuur, maar ook van de alledaagse levens van haar inwoners. Van dieren die jagen of opgejaagd worden tot vechtende alfamannetjes en kuikens die uit hun nest vallen. Dit alles is geweldig in beeld gebracht en slim aangevuld met fictie-elementen, zoals beelden van de vroege mens. Deze reconstructies voelen soms wel wat onnatuurlijk; ze kunnen zich niet meten met de uitmuntende natuurbeelden. Les Saisons lijkt hierdoor wel de ideale film voor tijdens een les op de middelbare school, of dat nou bij geschiedenis of aardrijkskunde is.

Lees volledig artikel
firstlook