Doorgaan naar artikel
Before I Wake
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

De horrorfilm Before I Wake probeert een interessante invalshoek te brengen, maar door de ongefocuste uitwerking is het eindresultaat desondanks matig.

Before I Wake is nu te koop op Blu-ray en DVD.

Jacob Tremblay heeft ondanks zijn leeftijd van slechts tien jaar al een behoorlijke carrière. Zijn echte doorbraak kwam in 2015 met het voor vier Oscars genomineerde Room. Is deze kindacteur wel een blijvertje, of hebben we te maken met een nieuwe Macaulay Culkin (Home Alone) of Haley Joel Osment (The Sixth Sense)?

Jessie (Kate Bosworth) en Mark (Thomas Jane) hebben het zwaar na het verlies van hun jonge zoon. Ze besluiten pleegouders te worden en krijgen zo Cody (Jacob Tremblay) onder hun hoede. Cody blijkt een bijzondere gave te hebben: zijn dromen en nachtmerries manifesteren zich in de echte wereld en zijn zichtbaar voor de personen in zijn omgeving. Jessie en Mark zien dit als een mogelijkheid om hun eigen zoon nog een paar keer te kunnen zien, maar beseffen niet wat voor kwade krachten ze hiermee in huis halen.

 

Before I Wake, Kate Bosworth

Foto: Relativity Media, QNO, LLC

Hoewel Before I Wake veel van een horrorfilm weg lijkt te hebben, is het eigenlijk vooral een drama over jonge ouders die het verlies van hun kind verwerken. Deze diepere invalshoek vormt een interessant concept, maar de uitwerking is niet bepaald vlekkeloos. Kate Bosworth (90 Minutes in Heaven) en Thomas Jane (White Bird in a Blizzard) zijn niet in staat om de kijker mee te nemen in het rouwproces van Jessie en Mark. Vooral Bosworth, wier rol de voornaamste focus vormt, heeft eigenlijk de gehele film maar één gezichtsuitdrukking.

Ook laat regisseur Mike Flanigan (Oculus) de psychologische horrorelementen niet goed naar voren komen. Before I Wake is erg afhankelijk van schrikmomenten en naarmate de film vordert, gaat het steeds meer leunen op gebrekkige computereffecten. Jacob Tremblay stelt zeker niet teleur, maar je hoeft niet van een kindacteur te verwachten dat hij deze film naar een topniveau tilt. De intenties zijn zeker goed, maar de ongefocuste uitwerking maakt Before I Wake vooral erg matig.