Doorgaan naar artikel
L’Odyssée
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Het leven van ontdekkingsreiziger Jacques-Yves Cousteau levert vooral een erg mooie vormgeving op. Het omvangrijke verhaal blijft wat aan de oppervlakte kabbelen en is hierdoor nooit echt indrukwekkend.

L’Odyssée is nu te koop op Blu-ray en DVD.

Hoewel avonturier Jacques-Yves Cousteau wereldberoemd is, zijn vooral de Fransen trots op ‘hun’ zeeheld. Bijna elk kind in het land groeit op met de grootse verhalen van de ontdekkingsreiziger. Voor de verfilming van zijn leven werden dan ook geen kosten gespaard; er werd maar liefst 20 miljoen euro voor uitgetrokken om op de mooiste locaties te kunnen filmen.

Jacques-Yves Cousteau (Lambert Wilson) zit aan de grond na het overlijden van een van zijn zoons. Hij besluit zich samen met zijn vrouw (Audrey Tautou) volledig op zijn passie te storten: de zee. Hij sluit hiervoor een filmdeal, waardoor de belevenissen van het gezin en de bemanning op het grote scherm zullen verschijnen. De avonturen hebben grote invloed op de band tussen Cousteau en zijn andere zoon, Philippe (Pierre Niney), die vooral bezig is met de invloed die het milieu op de zee heeft.

L'Odyssée

De kleurrijke cinematografie laat de idyllische locaties goed tot hun recht komen. De camera volgt de personages met zwepende bewegingen, wat het avontuurlijke karakter versterkt. De adembenemende onderwaterbeelden doen denken aan natuurdocumentaires als Planet Earth. De echte Jacques zou hier zeker blij mee zijn geweest. De subtiele, maar sterke soundtrack van Alexandre Desplat maakt de vormgeving helemaal af.

Helaas hebben de personages minder diepgang dan de oceanen, ze horen eerder thuis in een pierenbadje. Dit komt zeker niet door het acteerwerk; Lambert Wilson speelt een uitstekende hoofdrol en ook de overige acteurs doen het prima. Alleen Audrey Tautou valt wat tegen, maar vooral omdat haar rol behoorlijk nikszeggend is. De oorzaak van de gebrekkige diepgang ligt grotendeels bij de ruime tijdsperiode. Er is gekozen voor een vertelwijze die veel tijdsprongen maakt, waardoor het wat fragmentarisch wordt. Dat de hoeveelheid make-up op het gezicht van Pierre Niney hierbij veelal de enige indicatie vormt, helpt ook niet bepaald. Ook is er simpelweg niet genoeg tijd om een verhaal, dat veertig jaar bestrijkt, met de benodigde volledigheid te vertellen. Van een echt blijvende indruk kunnen we daardoor niet spreken, maar toch is L’Odyssée een prima avontuur.