Johans Hardwarehub: EVA BH detecteert borstkanker

Johan van de Westerlo, 16 mei 2017
Profiel

Johans Hardwarehub is een rubriek waarin we wekelijks de leukste en meest opvallende gadgets en hardware bespreken. Deze week gaat het over de EVA BH.

Borstkanker is meer dan een vervelende ziekte en lijkt steeds vaker voor te komen. Nu kan dit ook komen, omdat de technologieën steeds geavanceerder worden en dat het steeds sneller wordt ontdekt. Wanneer dit zo snel mogelijk wordt geconstateerd kan er ook direct worden gekeken naar de beste manier om het te bestrijden.

De achttienjarige Mexicaanse student Julian Rios Cantu heeft de EVA ontwikkeld, een voorwerp dat door vrijwel elke vrouw dagelijks wordt gebruikt. De EVA is namelijk een BH. Het is uiteraard niet zomaar een BH, maar eentje die borstkanker kan detecteren. Aan de binnenkant van de BH zijn ongeveer 200 biosensoren verwerkt die de oppervlakte van de borsten als het ware monitoren. Wanneer er verandering optreed zoals temperatuur, vorm en gewicht wordt dit gedetecteerd en bij bijzonderheden kan er snel aan de bel worden getrokken.

De informatie die de EVA opvangt wordt direct doorgestuurd naar een app of computer waar de data geanalyseerd kan worden. Wanneer de veranderingen blijven aanhouden dan krijg je direct het advies om een arts te bezoeken. Zo kan op tijd worden ontdekt of je wel of geen borstkanker en kan er snel worden gehandeld. De EVA hoeft niet altijd en elke dag gedragen te worden. De BH is zo ontwikkeld dat een uur dragen per week voldoende is om de juiste informatie te verzamelen.

Julian Rios Cantu kwam op het idee van de EVA BH omdat zijn moeder al lange tijd aan borstkanker leed. Hij ontwikkelde in 2015 al een prototype en heeft sinds die tijd het product verbeterd. Met deze uitvinding won de jonge student de Global Student Entrepreneur Awards. Hij versloeg hierbij dertien andere studenten over de hele wereld en nam met zijn overwinning een geldprijs in ontvangst van maar liefst 20.000 euro.

De EVA is helaas nog niet te koop op dit moment, maar zal in de toekomst wellicht door vele vrouwen gedragen worden.

Lees volledig artikel