Doorgaan naar artikel
SUPERHOT VR
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

SUPERHOT VR is een erg leuke game die goed het principe van SUPERHOT in VR vertaald. Echter is het jammer dat er geen vrije beweging is en de levels klein zijn. De Endless modus en allerlei varianten zorgen dat het leuk blijft om levels opnieuw te doen.

SUPERHOT VR is al een tijdje uit voor Oculus Touch en nu eindelijk ook voor de HTC Vive/Steam. Het originele spel is via Kickstarter succesvol gefinancierd na een korte demo tijdens een game-jam en heeft nu ook een VR-versie gekregen. Werkt het principe van het spel net zo goed in VR?

SUPERHOT VR heeft een erg simpel idee: tijd beweegt alleen als jij beweegt. Dit was met de reguliere versie al erg vermakelijk maar de ervaring wordt compleet in VR. Het sfeertje is hetzelfde en dat is in VR intenser dan het reguliere spel. Je moet levels halen door alle vijanden uit te schakelen en dit kun je doen zoals jij dat wilt doen. Een asbak tegen een vijand aan gooien en de ander neerslaan is een optie. Ook kun je het pistool van een vijand afpakken en de ander neerschieten. Zodoende zijn er meerdere manieren om levels te halen en op een creatieve manier levels halen is het leukst. Het is dan eigenlijk ook een combinatie van een schiet- en puzzelspel.

In de originele game waren er levels die je van begin tot eind speelde. SUPERHOT VR werkt net iets anders, je hebt namelijk korte stukjes waarin je niet verder kunt bewegen dan de kamer waarin je de VR hebt staan. Binnen deze ruimte kun je wel vrij bewegen waardoor je kogels kunt ontwijken of spullen kunt pakken. Helaas beperkt dit wel de volledige vrijheid die in het origineel zo goed tot zijn recht kwam. In plaats daarvan wissel je van plek naar plek om zo nieuwe vijanden te verslaan. Het lijken hierdoor meer kleine levels dan echt volwaardige gebieden.

Superhot VR

Het spel is wel enorm bevredigend als je een barrage aan kogels hebt ontweken om daarna met een mes een vijand te doden en een ander in het hoofd te schieten. Soms lijkt het net alsof je in de Matrix zit. Het verhaal biedt helaas niet veel interessants maar lijkt wel op het origineel. Je zit in een kamer met de VR-headset en speelt levels terwijl het SUPERHOT-systeem je probeert te hersenspoelen om een pion te zijn in het grotere geheel. SUPERHOT VR vertelt hier vrij weinig over terwijl het duidelijker aanwezig was bij het origineel. Wat later in het spel krijg je een kracht waardoor de mogelijkheden om te moorden nog groter worden. Hierdoor ontstaan momenten waarop je het gevoel hebt dat je oppermachtig bent. Om dan geraakt te worden door een kogel en vervolgens het level opnieuw te moeten doen wekt nauwelijks frustratie op, omdat het gewoon erg leuk is om te doen.

Uiteindelijk is SUPERHOT VR erg leuk, helaas mist het wel de vrijheid die het origineel had. De korte stukjes zijn zeer vermakelijk om te doen maar zullen niet snel opnieuw gespeeld worden. Het spel is ook erg snel uitgespeeld, denk aan een uur of twee. Gelukkig hebben de ontwikkelaars wel allerlei varianten toegevoegd waardoor het opnieuw spelen van levels wel weer interessant wordt. Zo moet je proberen levels te halen met alleen headshots of zonder vuurwapens te gebruiken. Dankzij deze toevoegingen wordt SUPERHOT VR leuk genoeg voor de lange termijn.