Review: Get Out

Aloys van Outersterp, 08 september 2017
Profiel
Komiek Jordan Peele heeft van zijn regiedebuut een uitstekende horrorervaring weten te maken. Get Out is prachtig vormgegeven en weet te boeien door scherpe satire en veel spanning en intrige.

Get Out is nu te koop op Blu-ray en DVD.

Jordan Peele is vooral bekend van het sketchprogramma Key and Peele dat hij samen met Keegan-Michael Key maakt. Met de komedieserie wist het duo zelfs een Emmy te winnen. Dit jaar zagen we Peele zijn vleugels met veel succes uitslaan richting het horrorgenre; het door hem geregisseerde Get Out is nu al een van de meest succesvolle films van 2017.

Afro-Amerikaan Chris Washington (Daniel Kaluuya) heeft een paar maanden een relatie met de blanke Rose Armitage (Allison Williams). Het lijkt haar een goed idee om hem eens voor te stellen aan zijn schoonfamilie, maar Chris is hier wat huiverig voor. Dean (Bradley Whitford) en Missy Armitage (Catherine Keener) weten namelijk niet dat hij een donkere huidskleur heeft. Desondanks trekken Chris en Rose naar het afgelegen huis in de bossen. Hoewel zij hier aanvankelijk vriendelijk worden onthaald, slaat de sfeer al vrij snel om.

Het regiedebuut van Peele is meer dan veelbelovend, vooral omdat zijn werk zo goed is gebalanceerd. Ten eerste is Get Out een echte horrorfilm met een spannende opbouw, en veel intrige en mysterie. Het doet hiermee denken aan de suspensvolle genreklassiekers uit de jaren ’70 en ’80. Daarnaast bevat Get Out bijzonder veel humor; het weet perfect te balanceren op de grens van satire. Het scenario maakt op slimme wijze gebruik van stereotypes en vooroordelen, waardoor je tevens aan het denken wordt gezet over deze onderwerpen. Vooral de manier waarop Peele meerdere kanten van de kwestie weet te vertegenwoordigen is bewonderenswaardig.

Dit komt deels door het uitstekende acteerwerk. De cast bestaat niet uit de grootste namen, maar iedereen is geknipt voor zijn of haar rol. Naast Daniel Kaluuya, Allison Williams en Catherine Keener verdient vooral Bradley Whitford een speciale vermelding. Zijn rol van griezelig ongemakkelijke schoonvader heeft een groot aandeel in het geheel. Datzelfde kunnen we zeggen over de cinematografie, de camerabewegingen zijn op momenten bijzonder ingenieus en het kleurgebruik is uitstekend. Voor een horrorfilm zijn er relatief veel scènes die zich overdag afspelen, maar hiermee wordt geen sprankje sfeer ingeleverd. Get Out biedt een erg prettige kijkervaring doordat alle facetten zo goed in orde zijn. We hopen snel weer van Jordan Peele te horen.