Review: Linksys WRT32X gaming-router

Britt Luttik, 14 november 2017
Profiel
De Linksys WRT32X is de allereerste router met ondersteuning voor Killer, wat zeker een pluspunt is. Danzij de gemakkelijke installatie is deze ideaal voor gamers die in enkele minuten willen starten. Helaas is het nog net niet helemaal perfect doordat de software wat moeite lijkt te hebben om Killer-apparaten te herkennen.

Dit najaar onderscheid Linksys zich met de allereerste gaming-router met een Killer-Engine. De Linksys WRT32X zou de oplossing moeten zijn voor veelzijdige gamers die tegelijkertijd gamen, streamen en downloaden. Op Gamescom 2017 kregen we al een demonstratie en nu mochten we er eindelijk zelf mee aan de slag. Kan de router de veeleisende verwachting van hedendaagse spelers vervullen?

Wellicht heb je ooit van het merk Killer gehoord. Dit netwerkproduct zit vooral in ethernet- en WiFi-chips van merken zoals Razer, Alienware, MSI en Gigabyte. Ditmaal zorgt de samenwerking met Linksys ervoor dat de router een Killer-Engine bevat en daarmee andere apparaten van dit merk kan herkennen. Deze engine geeft hogere prioriteit aan gaming-dataverkeer dan aan andere netwerk-activiteiten. Daardoor wordt je tijdens een potje Overwatch niet meer gestoord doordat iemand anders Netflix aan het kijken is of een grote download binnenhaalt. Het is ook mogelijk om andere apparaten hogere of lagere prioriteit te geven. Dit is een groot voordeel voor gamers en zeker die in het bezit zijn van Killer-apparaten.

Waar de WRT32x zich ook in profileert, is de gemakkelijke installatie. De router en bijbehorende software zijn zodanig ontworpen dat je er binnen 5 minuten mee aan de slag kan. Linksys weet deze belofte waar te maken, zodra je de router aanzet hoef je maar enkele stappen te doorlopen. Je geeft het netwerk een eigen naam, wachtwoord, creëert een admin wachtwoord voor de routerpagina en daarna ben je al klaar. Dit is ideaal voor diegenen die zo snel mogelijk willen internetten en niet teveel gedoe willen tijdens het instellen. Als alles eenmaal draaiende is, is het ook nog mogelijk om aanpassingen te doen. De eenvoudige gebruikersomgeving bevat verschillende opties zoals een eigen snelheidstest, een overzicht van alle netwerkactiviteiten en port-forwarding. Het is fijn om te zien dat Linksys geavanceerde opties heeft toegevoegd die ook echt iets bijdragen. Van hieruit is ook de Killer-Engine te regelen. Wel laat de software nog wat kleine steken vallen, zo kregen we twee verschillende Killer-laptops in eerste instantie niet verbonden. Na een paar pogingen werden deze uiteindelijk wel herkend, maar toch kostte het enige moeite.

Op gebied van performance doet de Linksys WRT32X het goed, maar moet hij het vooral van de Killer-engine hebben. Deze biedt ondersteuning voor zowel een 2.4Ghz- als 5Ghz-band. Vergeleken met andere merken zoals Asus en D-Link presteert de Linksys wel een stuk minder goed op de 2.4Ghz met een snelheid van maximaal 600Mbps. De 5Ghz band daarentegen is wel weer een stuk sneller met een snelheid van maar liefst 2.6Ghz. Wanneer je verbonden bent via de kabel, presteert de router op gebied van snelheid even goed als de anderen. Het is dan vooral goed merkbaar dat hij erg stabiel functioneert zonder dat er hoge pieken in de ping zitten of een vertraging in het netwerkverkeer. En de ping is uiteindelijk weer belangrijk bij verschillende games zoals Counter Strike en League of Legends.

Verder heeft de router alle functionaliteiten die echt nodig zijn, zonder te veel toeters en bellen. Aan de achterkant vinden we een viertal ethernetpoorten, een USB 3.0 en een eSATA-aansluiting. Verder zit er nog een handige WPS-knop om direct verbinding met een apparaat te maken en een reset-knop. Overigens moet je deze tien seconden ingedrukt houden, maar deze informatie stond jammer genoeg niet in de snelle handleiding. Aan de voorkant zit een display met blauwe leds dat erg strak oogt. Deze geeft aan welke verbindingen actief zijn, wat zeker handig is als de router in een donkere kast staat opgeborgen. De vier antennes die zowel 2.4Ghz als 5GHz ondersteunen, maken het helemaal af.

De Linksys WRT32X gaming router onderscheidt zich vooral dankzij de gemakkelijke installatie en de unieke Killer-engine. Het laatstgenoemde is vooral een voordeel als je een ondersteunend apparaat in huis hebt en een beperkte verbinding die stabiel moet blijven. Wanneer je een glasvezelverbinding hebt hoef je je hier eigenlijk niet druk om te maken, maar er zijn nog genoeg gamers die het zonder moeten doen en dus baat hebben bij een goede router. Voor een prijs van € 329,- is de router zeker het overwegen waard dankzij het enorme gemak en functionaliteiten waar je ook echt iets aan hebt.

Lees volledig artikel
firstlook