Review: Nacon Revolution Pro 2 Controller

Thom van den Hork, 29 oktober 2017
Profiel
De Nacon Revolution Pro 2 Controller is zonder twijfel de beste manier voor het spelen van PlayStation 4-spellen. Helaas is er nog steeds geen mogelijkheid om de console aan te zetten en zou een optie om de controller draadloos te gebruiken niet verkeerd zijn.

Eind 2016 verscheen de Nacon Revolution Pro Controller, speciaal bedoeld voor E-sports. Nu bijna een jaar later is het tijd voor de opvolger. De vorige versie had een aantal kleine ongemakkelijkheden; zo moest de kabel vastgemaakt worden met een schroef, was hij niet te gebruiken voor de pc en kon je de Revolution Pro niet gebruiken om de PlayStation 4 aan te zetten. Nacon heeft geluisterd naar de fans, maar de vraag is of alles verholpen is met de komst van de Revolution Pro 2 Controller.

Dat de Nacon Revolution Pro 2 niet voor iedereen is, is wel te zien aan de prijs. Deze controller heeft een adviesprijs van € 130, wat voor de gewone gamer misschien wat aan de hoge kant is. Bij het uitpakken merk je al dat het niet zomaar een controller is. Hij ligt heerlijk in de hand en je kunt kleine gewichten gebruiken om het apparaat te verzwaren. De materialen die worden gebruikt voelen goed en zien er duurzaam uit, en dat verklaart enigszins de prijs.

Nacon heeft ditmaal ook veel aandacht besteed aan de d-pad. Door middel van de instellingen kun je nu de nauwkeurigheid bepalen en dat zorgt ervoor dat de controller ook geschikt is voor vechtspellen. De d-pad wordt namelijk vaak gebruikt voor het uitvoeren van zogenaamde combo’s. Normaal gesproken heeft een d-pad vier toetsen en door er twee te combineren, kom je uiteindelijk tot acht verschillende mogelijkheden. Op de Revolution Pro 2 heeft de d-pad een ronde vorm, vergelijkbaar met de Elite-controller van Xbox, waardoor je ook echt acht fysieke knoppen hebt. Een welkome toevoeging en dan in het bijzonder voor fans van spellen als Mortal Kombat en Injustice 2.

De Revolution Pro 2 is vooral bedoeld voor de PlayStation 4, maar deze versie heeft ook ondersteuning voor de pc. Mocht je dus de voorkeur geven aan een controller boven een toetsenbord en muis, dan is dit een goede keuze. Achterop de controller zit een schakelaar die het apparaat in pc-modus zet, erg eenvoudig dus.

De laatste grote aanpassing is de kabel die gebruikt wordt. Bij de vorige versie moest deze bevestigd worden met een schroefmechanisme. Nu zit er gewoon een USB-C-poort op de controller en gaat het allemaal iets eenvoudiger. De kabel gaat er een stuk makkelijker uit, maar daar heb je met het spelen absoluut geen last van.

Helaas is niet alles goed aan de Revolution Pro 2. Onze punten van kritiek zijn eigenlijk dezelfde als die bij zijn voorganger. Je kunt de controller namelijk nog steeds niet gebruiken om de console aan te zetten, waardoor je dit handmatig op de PlayStation 4 moet doen. Dat lijkt een klein iets, maar is gewoon vervelend. Bij E-sports wil je natuurlijk zo min mogelijk lag en dat is bijna onmogelijk met een draadloze controller. Maar ook professionele gamers willen weleens rustig een spel spelen op de bank en dan het liefst draadloos. Draadloos is tegenwoordig de standaard en het is gewoon een gemiste kans wat ons betreft.

De Nacon Revolution Pro 2 Controller is vooral een verbetering van zijn voorganger. De d-pad is onder handen genomen en dat maakt deze controller ook geschikt voor vechtspellen. Daarnaast is er nu gekozen voor een USB-C-kabel die eenvoudiger los is te koppelen. Ook pc-gamers komen aan hun trekken door middel van de pc-modus. Helaas kun je de controller nog steeds niet gebruiken om je console aan te zetten en zit je altijd vast aan een kabel. Natuurlijk snappen wij dat een kabel noodzakelijk is voor E-sports, maar ook deze mensen willen weleens onderuitgezakt op de bank spelen, draadloos. Wanneer Nacon deze twee ‘problemen’ aanpast, hebben we te maken met de perfecte controller.