Review: Rapala Fishing Pro

Aloys van Outersterp, 12 november 2017
Profiel
Rapala Fishing Pro biedt veel mogelijkheden, maar mist diepgang. Wij gaan liever met de hengel naar buiten.

Rapala zal de meeste gamers niet direct iets zeggen, maar is toch echt ’s werelds grootste kunstaasmerk. Daarnaast heeft deze vissportspecials zich al een aantal jaren verbonden aan een serie games die voor vele platforms zijn verschenen, van de Game Boy Advance tot de Xbox 360 (waar zelf een speciale hengelcontroller bij gebruikt kon worden). Maar voor iedereen die die oude consoles niet meer gebruikt is er nu Rapala Fishing Pro voor PlayStation 4 en Xbox 360.

In Rapala Fishing Pro is het mogelijk om een zestal unieke locaties te verkennen in drie verschillende boten. Hier kunnen meer dan honderd soorten kunstaas worden uitgeworpen om zeventien van de populairste vissen te vangen. Dit kan zowel in competitieverband als in een vrije modus, waarin bepaalde vangsten kunnen worden verkocht. Door het goed te doen verdien je respect, sponsoren en geld. Met de verdiende centen kunnen vervolgens betere benodigdheden worden gekocht, zoals hengels, lijnen, boten en natuurlijk kunstaas.

Wie deze game koopt in de hoop op een vis-simulator met alles erop en eraan, zal van een koude kermis thuiskomen. Rapala Fishing Pro biedt redelijk veel opties, maar mist toch vooral diepgang. Je vaart via je GPS naar een goede plek, gooit je hengel uit en doet vervolgens een simpele mini-game om een vis te vangen. Hierbij houd je de vis in een afgebakend vierkant en druk je op het juiste moment op de knop om hem binnen te halen. Ondanks de ruime mogelijkheden blijft de gameplay gedurende het hele spel hetzelfde. Er is slechts een simpele handeling, het vangen van een vis, die haast continu uitgevoerd wordt. Dit zou misschien nog geen probleem hoeven zijn, maar alle missies draaien om hetzelfde principe: vang zoveel mogelijk vis. Of je nu de grootste, een bepaalde soort of een bepaalde hoeveelheid moet vangen, je manier van werken blijft exact hetzelfde. Het is jammer dat zaken als lokvoer niet in de game aanwezig zijn, vooral gezien de geavanceerde opties die vissers tegenwoordig voor handen hebben.

Rapala Fishing Pro is een volledig nieuwe game, maar dat is niet echt te merken. Het lijkt eerder op een port van een spel voor mobiele telefoons: al direct na installatie valt op dat het game-icoon in het console-menu bijzonder wazig is en ook verder wordt de moderne techniek amper benut. Zowel de PlayStation 4- als de Xbox One-variant doet meer denken aan een game van tien of misschien wel vijftien jaar geleden. De omgevingen zijn nogal kaal en geven nooit echt een gevoel van avontuur of verwondering. De Rapala-serie is al vele generaties vertegenwoordigd op verschillende gaming-platformen, maar van deze jarenlange ervaring zien we weinig terug.

Lees volledig artikel
firstlook