Preview: TT Isle of Man

Joost Klein Middelink, 12 februari 2018
Profiel
TT Isle of Man zal een leuke motorracegame worden. Ondanks dat de omgevingen niet van je scherm spatten, is het een nuchter en technisch interessant spel. Het doet niets bijzonders, maar weet te vermaken.

Nadat we laatst een aantal racegames zoals Gravel en Monster Energy Supercross hebben bekeken, kijken we inmiddels alweer uit naar de volgende titel. Naast motorcross en autoraces gaan we nu naar een andere bekende: de motorraces van de TT. In maart moet namelijk TT Isle of Man uitkomen en wij hebben alvast een impressie voor jullie.

In deze preview-versie van het spel waren slechts vier circuits en twee motorfietsen beschikbaar. Deze vier banen verschilden in moeilijkheidsgraad en type race. Zo konden wij een onderdeel van een grotere race afleggen of een aantal korte rondjes rijden op een circuit. Met twee motorfietsen was de keuze snel gemaakt: snel of sneller. Na onze eerste poging werd al gauw duidelijk dat sneller niet altijd de juiste optie is. Aangezien het voertuig in bochten goed bestuurd moet kunnen worden, kan snelheid ineens tegen je werken. In ieder geval gaven de twee motoren en de vier levels ons een goede indruk.

Grafisch ziet het er redelijk uit, maar de omgevingen spatten niet van je scherm. Er zijn geen weersomstandigheden die invloed hebben op de race en de lucht reageert soms raar op de achtergrond. Zo lijken bomen in bepaalde omstandigheden samen te smelten met de lucht. Ook zorgen crashes niet voor zichtbare schade, wat enigszins het realisme vermindert. De omstanders lijken geen persoonlijkheid te hebben en weinig onder de indruk te zijn van de race. De motoren en daarbij horende bestuurders zien er wel strak uit. Naast de motoren, voelt alles erg middelmatig. Tegelijkertijd is dat juist het gevoel van een willekeurig Brits dorp, er is geen poespas of rare aankleding. Daarom past het ook wel weer bij deze game, want het speelt zich af op het Isle of Man, tussen de Britse landen.

De besturing van TT Isle of Man is prima. Er zijn verschillende mogelijkheden voor zowel nieuwkomers als professionals. De visuele lijn die het ideale pad aangeeft, is erg dynamisch. Zodra je te hard rijdt, veranderen de strepen langzaam in een kruis. Zo geven ze onopvallend toch duidelijk genoeg aan dat je moet afremmen. Op het scherm verschijnen pijlen om je over de aankomende bochten te vertellen. Naast deze opties zijn er nog meer verschillende hulpmiddelen, niet allemaal even zichtbaar, die individueel in te stellen zijn. Hierdoor kun je precies instellen wat je nodig hebt om op je eigen kunnen te vertrouwen maar toch goed te rijden.

Door dit alles is TT Isle of Man weliswaar geen topgame, maar zeker vermakelijk genoeg om lange tijd zoet mee te zijn. Bedenkende dat er bij de release nog veel meer motoren en circuits speelbaar zullen zijn met meer standen, zal er nog genoeg plezier mee te beleven zijn. Daarbij is er de online-modus die de levensduur enorm verlengt. Zodoende maakt TT Isle of Man toch een hoop goed.