Review: Razer Goliathus Chroma

Johan van de Westerlo, 14 april 2018
Profiel
De Razer Goliathus Chroma is een bijzondere muismat. Dit komt voornamelijk door de aanwezige RGB-verlichting. Nu zijn er al meerdere fabrikanten die dit toepassen, maar dit zijn vaak geen soft-modellen. Het zachte oppervlak is bijzonder prettig en de verlichting is een lust voor het oog. Daarnaast bestaat er ook een Extended-uitvoering, die groot genoeg is om zowel muis als toetsenbord op te plaatsen. Het enige nadeel is dat je voor de RGB een USB-poort moet inleveren.

Niet iedereen maakt tegenwoordig nog gebruik van een muismat. Door de gebruikte technologieën in de muizen is dit ook niet per se meer nodig. Toch is het voor veel gamers een extra hulpmiddel dat hun prestaties verbeterd. Recentelijk is de Razer Goliathus Chroma op de markt gebracht. Deze muismat is gebaseerd op het al bestaande Goliathus-model.

De Razer Goliathus Chroma valt onder de soft-modellen, wat inhoudt dat het oppervlak zacht en flexibel is. Er zijn ook modellen waarbij het oppervlak hard is en niet gebogen kan worden. De keuze van welk model je gebruikt is persoonlijk, hoewel sommige muizen beter tot hun recht komen op een soft-model. Aan de bovenkant is een klein gootje geplaatst waar je het kabeltje van je muis in kunt klikken zodat deze niet in de weg zit. Je moet er uiteraard wel voor zorgen dat je het kabeltje niet te kort maakt, om te voorkomen dat je niet het hele oppervlak kunt gebruiken.

De meest bijzondere eigenschap van de Razer Goliathus Chroma is dat de buitenkant is voorzien van RGB-verlichting. De lichtstrip is rondom de mat bevestigd en wordt gevoed door een USB-kabel vanuit je computer. Middels de Razer Synapse-software kan elke willekeurige kleur worden ingesteld en kan er zelfs gekozen worden voor een effect. Zo kan de verlichting veranderen in verschillende kleuren, een ademend effect geven of gewoon één vaste kleur vathouden. Wanneer je meerdere gaminghardware uit de Chroma-serie van Razer bezit, kan je deze ook op elkaar afstemmen zodat alles dezelfde stijl heeft. Dit resulteert in een leuke uitstraling en een waar lichtfestijn.

De Goliathus Chroma heeft een afmeting van 25 bij 35 centimeter en is daarmee niet de grootste muismat, maar voor de meesten meer dan groot genoeg om hun muisbewegingen op uit te voeren. Mocht je echt op zoek zijn naar een grotere muismat is er ook de Razer Goliathus Chroma Extended. Dit is dezelfde mat maar dan veel groter. Dit model is zelfs groot genoeg om ook je toetsenbord op kwijt te kunnen. De adviesprijzen van 39,99 en 59,99 euro zijn dan ook zeker niet te duur voor dit hebbedingetje voor gamers.