Doorgaan naar artikel
Pokémon GO-spoofers kosten Niantic meer geld dan ze opleveren
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Eigenaar / PR / Sales / Community-manager
Profiel

De laatste weken is Niantic begonnen aan een keiharde aanpak van Pokémon GO-spoofers. Miljoenen spelers hebben afgelopen week of een paar weken geleden de vervelende ontdekking gedaan dat Niantic erachter is gekomen dat ze spoofen. Volgens veel spelers gaat het spel eraan kapot dat spoofers worden weggejaagd, want ook zij leveren geld op. Dat spoofers geld opleveren is echter maar ten dele waar. Hoewel spelers natuurlijk heel belangrijk zijn voor de game, zijn sponsoren minstens net zo belangrijk. Verdeeld over de wereld betalen sponsoren namelijk tientallen miljoenen om hun naam aan het spel te mogen verbinden.

Er zit een relatief simpel verdienmodel achter. Iedere speler die een gesponsorde Gym of Pokéstop spint, kost de sponsor tussen de 15 en de 50 cent. Een simpel rekenvoorbeeld kan gemaakt worden met Starbucks. Niantic heeft een sponsordeal met de koffiegigant. Er zijn 7.800 winkels in Amerika die een gesponsorde stop of gym hebben. Wanneer iedere stop dagelijks één keer wordt gespind en je gaat uit van 15 cent dan levert deze deal sowieso 1.170 dollar op. Dat is ruim 35.000 dollar per maand en ruim 400.000 dollar per jaar. En dat is bij zeer negatieve cijfers en slechts één sponsor.

Spoofers zijn over het algemeen, meer dan welke speler ook, uit op gesponsorde plekken. Er zijn namelijk altijd veel spelers te vinden en de kans op een EX Raid is er groter. Maar juist deze spelers zijn niet interessant voor sponsoren. Ze gaan geen winkels in, kopen geen koffie en overwegen geen mobiel abonnement op dat moment. En dat is de sponsoren dan ook een doorn in het oog. Alhoewel het afhaken van Amstelveen (nog niet bekend of alle Unibail Radamco-locaties stoppen) niets met spoofers te maken had, klagen onder andere ook McDonalds (Japan) en Starbucks (Noord-Amerika) over spoofers.

Door spoofers hun gang te laten gaan zouden er dus uiteindelijk sponsoren kunnen afhaken en dat kost Niantic naar verwachting veel meer dan dat het kost om de spoofers te weren en dus niet meer aan deze spelers te verdienen. Spelers (vaak spoofers) die dus roepen dat het weren van spoofers Pokémon GO kapot maakt, kunnen zomaar eens ongelijk krijgen.

Pokémon GO spoofers zullen altijd onderdeel van discussie blijven en helaas weet ik dat zeker nog niet alle spoofers zijn geband. Toch valt het mij op dat de laatste tijd bepaalde spelers ineens niet meer actief zijn en dat de bans hoe dan ook zichtbaar worden in de game.

Meepraten over Pokémon GO, word dan lid van onze Facebook!