Sfeerimpressie: Metaldays 2018 - De optredens

Patrick van Meijl, 12 augustus 2018
Profiel

Van 22 tot en met 28 juli was het weer tijd voor het rustieke dorpje Tolmin in Slovenië om zo’n 12.000 festivalgangers te ontvangen. Allemaal liefhebbers van de hardere genres die een weekje kwamen kamperen en feest vieren op Metaldays 2018. Wij waren er dit jaar ook voor het eerst bij. Aangezien het maar liefst zeven dagen duurde, zijn alle impressies niet in één artikel te vermelden. Vandaar dat we deze hebben opgedeeld in een deel over de bezoekerservaring en een over de optredens. Dit artikel zal gaan over laatstgenoemde.

Ondanks dat we op zondag aankwamen, begonnen de optredens op de twee grote podia pas op maandag. Volgens ons was dit meteen een van de beste dagen met een uitgebreid scala aan genres waarvan genoten kon worden. VUUR was een van de eerste bands die mocht aantreden en deze nederlandse formatie bracht hun mooie progressieve metal ten gehore. Ook Leprous maakte indruk met hun kunstige interpretatie van metal, ondersteunt met hoge mannelijke zang. Hierna werd het wat ruiger met de snelle gitaren en schreeuwende, vrouwelijke zang van Jinjer. Er was geen tijd om te rusten hierna, want niemand blijft stilstaan bij de eigenzinnige piraten-metal van Alestorm. Voor de headliner van de dag aan de beurt was, was het tijd voor Eluveitie met hun keltische folk-metal. Het spektakelstuk van de dag was Behemoth. Zij brachten een combinatie van black- en deathmetal naar Metaldays 2018, omringt door een bloederige show.

Op dinsdag was de line-up iets minder spectaculair, maar dit was niet erg. Hierdoor kon de omgeving verkend worden, voordat je naar bijvoorbeeld de energieke powermetal van Battle Beast ging. De dag werd afgesloten op het hoofdpodium door de krachtige folkmetal van Ensiferum en de klassieke heavymetal van Accept. Bij laatstgenoemde was het meest noemenswaardige het perfect afgeregelde geluid. Alles was perfect te horen van de heldere gitaarsolo’s tot de krachtige bas-lijntjes. Woensdag leek veel op dinsdag met een gevarieerd, maar iets minder populair programma. Tremonti trad toch op na eerder geannuleerd te hebben en zij maakten indruk met hun snelle speed- en thrashmetal. Soulfly was deze avond ook aan de beurt en zij maken er altijd een feestje van met hun eigenzinnige, groovy muziek. Kataklysm was headliner en dit was een prima deathmetal-afsluiter van de dag.

Op donderdag mocht Judas Priest, headliner van het gehele festival, aantreden. Ze brachten een mooie show met mooie effecten en een professionele presentatie. Helaas merk je vooral aan zanger Rob Halford dat de band wat ouder aan het worden is. Hij haalde niet altijd de hoge noten waar hij voor ging. Tevens vonden we het jammer dat er niet net wat meer klassiekers de revue passeerden, maar ondanks dit, was het wel echt een headline-show. Verder werd de avond gevuld door het krachtige Hatebreed waarbij het publiek losging op hun hit Destory Everything. Er leek geen dag voorbij te gaan zonder wat deathmetal en dit keer kwam dit vooral van Obituary.

Toen was het helaas al tijd voor de laatste dag van Metaldays 2018, maar het leek erop alsof het festival met een knal wilde afsluiten. De dag begon lekker nederlands met de rustigere rock van Death Alley en de duistere deathmetal van Sisters of Suffocation. Een dag eerder hadden we nog een interview met laatstgenoemde die je hier terug kunt lezen. Rond etenstijd kon je met je pizzapunt genieten van de snelle thrash van Municipal Waste en daarna het kwaadaardig klinkende Cannibal Corpse. Na al deze energie-opwekkende muziek, was het weer tijd voor wat rustigers. Het Nederlandse Epica zorgde hiervoor met hun symfonische klanken en hoge vrouwenzang. Children of Bodom mocht het festival afsluiten op het hoofdpodium. Zij hebben ondertussen een erg bekend repertoire onder de metalliefhebbers en brachten hun bekendste hits ten gehore.

En toen was Metaldays 2018 alweer afgelopen. Het was een week festivallen die tegelijktertijd voelde als een echte vakantie door de prachtige omgeving en tijd die je had om tot rust te komen. De optredens hierboven in combinatie met de belevingen eromheen die we eerder beschreven, zorgen ervoor dat het echt een uniek festival is. We kunnen iedere metalliefhebber aanraden eens een bezoekje te brengen aan Tolmin eind juli. Maar ook als je metalvrienden vragen of je hiermee naar toe wilt terwijl je niet van de muziek houdt, is dit het beste evenement om toch maar eens te kijken of je je muziekhorizon kunt verbreden.