Doorgaan naar artikel
GC18: Shadow of the Tomb Raider-interview
Cindy van Gerwen
Cindy van Gerwen
Profiel

Over enkele weken vindt de release plaats van een welbekende game: Shadow of the Tomb Raider. Natuurlijk is deze dan ook aanwezig bij Gamescom 2018, het jaarlijkse evenement waar vele mensen bijeenkomen om de nieuwste games te aanschouwen. Naast het spelen boodt Square Enix ons ook wat meer inzicht in de achtergrond van de game dankzij een Shadow of the Tomb Raider-interview met een heel ontwikkelteam van Nixxes en Square Enix zelf.

De eerste Tomb Raider-game stamt inmiddels al uit 1996 en ondertussen zijn er al behoorlijk wat delen bijgekomen. Het meest interessant zijn met name de laatste twee delen en het aankomende vervolg, omdat het samen een verhaal vormt. Opnieuw kruip je in de huid van Lara Croft, op zoek naar artefacten in een strijd tegen de semi-militaire organisatie Trinity. Waar in Tomb Raider (2013) het vooral ging om wat het betekende om Lara te zijn, lag de focus van Rise of the Tomb Raider (2015) vooral op Lara die in de voetsporen trad van haar vader en zijn nalatenschap. In Shadow of the Tomb Raider krijgt het verhaal een andere koers; Lara wordt vertaald naar een echt menselijk iemand met tekortkomingen. Ze probeert haar plek in de wereld te vinden en leert wat het werkelijk betekent om een tomb raider te zijn. Daarmee wil Square Enix ervoor zorgen dat spelers zich sneller in haar gevoelens en beslissingen kunnen plaatsen. Zo neemt ze in het begin een besluit waardoor ze per ongeluk een apocalypse dreigt te veroorzaken. In tegenstelling tot de voorgaande delen is er geen typische ‘bad guy’, de consequenties van haar acties nemen deze rol in.

Shadow of the Tomb Raider-interview

De bedoeling van het verhaal is dan ook om spelers dit keer echt onder te dompelen in een meeslepende ervaring, aldus het ontwikkelteam van Square Enix. Lara gaat deze keer naar Zuid-Amerika waar ze onder andere reist door het legendarische Paititi (Peru) en Cozumel (Mexico). Er zijn verschillende omgevingen waaronder grotten, jungles en grote dorpen. Hoewel deze fictief zijn, zijn ze wel gebaseerd op de werkelijkheid. Ieder dorp voelt levend aan, doordat mensen er bezig zijn met bijvoorbeeld vissen, land bewerken en er wonen. Zelfs wanneer Lara iets uit een huis meeneemt, zal erop geanticipeerd worden doordat iemand roept dat er ingebroken is. Het doel van het ontwikkelteam is om het landschap zo realistisch mogelijk over te laten komen. Om dit te bereiken heeft men verschillende reizen gemaakt naar Peru en Mexico. Een historicus is betrokken geweest bij de ontwikkeling om mee te denken of bepaalde gebeurtenissen ook echt plaats hadden kunnen vinden. Een van de bijzondere aspecten van de game is dan ook de Immersion Mode, een modus waarin er door verschillende personages in de oorspronkelijke Mexicaanse taal wordt gesproken.

Shadow of the Tomb Raider-interview

De gameplay van Shadow of the Tomb Raider zal vooral bestaan uit wat we gewend zijn, maar dan verbeterd. De drie belangrijkste elementen die we terugzien zijn vechten, verkennen en puzzels oplossen. Hoe zorgt men dan voor een balans tussen puzzels en combat, terwijl smaken van spelers daarin verschillend zijn? Daar hebben de ontwikkelaars over nagedacht; zowel de puzzels als het gevechtssysteem kennen beide de mogelijkheid om de moeilijkheidsgraad aan te passen. Dat maakt de game aantrekkelijk voor zowel puzzelaars als echte actiezoekers. Op het gebied van gevechten is er dit keer ook veel meer de mogelijkheid om sluipend te spelen. Doordat Lara leert om haar omgeving steeds beter te gebruiken, komt dit terug als voordeel tijdens confrontaties. Uiteraard heeft de speler nog altijd de keuze om gewoon direct het gevecht in te gaan, maar de verschillende mogelijkheden maken het zeker interessant.

Shadow of the Tomb Raider komt op 14 september uit op Xbox One, PlayStation 4 en pc. Houd onze site dan ook in de gaten voor de review.