GC18: Een blik op de nieuwe AOC AGON 3-serie

Cindy van Gerwen, 28 augustus 2018
Profiel

Het merk AOC kennen we van de luxe gaming-monitoren die op het moment het grootste marktaandeel hebben op gebied van 75Hz-schermen. Dit is vooral interessant voor de pc-gamers en met name diegenen die competitief FPS-games spelen. Een hogere verversingssnelheid wordt namelijk steeds meer de standaard. Maar ook wanneer je racegames of strategiespellen speelt of lekker casual aan de slag gaat, zijn deze producten interessant. Op Gamescom 2018 namen we een kijkje naar de kersverse AOC AGON 3-lijn van de hardwarefabrikant.

Wat is belangrijk voor een gaming-monitor? Allereerst natuurlijk het schermdiagonaal en de resolutie. Op dit moment is Full HD(1920×1080) de standaard, maar we verschuiven langzaam steeds meer naar 4K (3840×2160) en soms QHD(2560×1440). Andere belangrijke zaken zijn de verversingssnelheid (de frequentie waarmee beelden verversen) en de responsietijd. Hoe hoger de verversingssnelheid, des te soepeler en natuurlijker het beeld aanvoelt. De responsietijd wil je het liefst zo laag mogelijk houden om vertragingen te voorkomen. De standaard voor gaming-monitoren ligt op dit moment dan ook tussen de 1ms en 5ms. Verder kijken we naar kleuren, helderheid en het contrast, maar ook extra zaken zoals FreeSync/G-Sync en een curved scherm tellen mee.

AOC is inmiddels bij de derde generatie van haar AGON-lijn belandt en introduceert voor de AOC AGON 3 de AG273QCG en AG273QCX. Beiden zijn curved, hebben een schermdiagonaal van 27-inch en een resolutie van 2560×1440 pixels. Het verschil zit hem er vooral in dat het CX-model FreeSync 2 HDR (de opvolger van AMD FreeSync) ondersteunt en de DisplayHDR 400-certificering heeft. Deze nieuwe certificering van VESA weergeeft de HDR-kwaliteit van een monitor en moet de nieuwe standaard vormen. Het CG-model heeft deze certificering niet, maar ondersteunt wel G-Sync, iets wat we relatief weinig zien in de monitor-markt. De keuze om twee monitoren voor beide videokaarten te maken zorgt ervoor dat AOC een groter deel van de markt kan aanspreken.

Naast de harde specificaties zitten de nieuwe monitoren vol met technische snufjes en handige toevoegingen. Zoals we gewend zijn van AOC is het uiterlijk strak en bevat het veel metaal. Het CG-model verschilt net iets van het CX-model doordat het een rood, plat standaard heeft. Beide modellen hebben een handige draagbeugel die met een eenvoudig klik-mechanisme aan het scherm wordt gemonteerd. Als bonus zit aan de achterkant een ring met RGB-verlichting. Tevens bevat het CX-model een vernieuwde gamepad, die we ook al in voorgaande modellen zagen. Hiermee kun je gemakkelijk wisselen tussen opgeslagen instellingen.

De interessante extra’s die we pas zien tijdens het gebruik zelf, zijn de FPS-teller, de vernieuwde software en AOC Game Color. De FPS-teller doet precies wat de naam al zegt: het tellen van het aantal frames per seconde. De gebruiker kan kiezen om in een van de vier hoeken deze teller te plaatsen. Deze functie is ideaal om prestaties van games te testen, met name snelle shooters zoals Counter Strike en Overwatch. AOC Game Color is een toevoeging waarmee de kleursaturatie geoptimaliseerd kan worden. Hiermee komen kleuren veel dieper en levendiger over, wat resulteert in een betere ervaring tijdens het gamen. Ook heeft de software van AOC een flinke upgrade gehad, deze is nu speciaal ontworpen voor gamers. De gebruiker kan een heleboel instellingen aanpassen, waaronder de kleuren, helderheid, het contrast en deze vervolgens opslaan in een profiel. Wil je hier niet te veel mee bezig zijn? Geen probleem, want in de software zitten al verschillende gamemodi opgeslagen waaruit je kunt kiezen.

De AOC AGON 3-serie dit najaar beschikbaar zijn, de AG273QCX in december 2018 voor een adviesprijs van €699 en de AG273QCG in november 2018 voor €799.

Model AG273QCX AG273QCG
Display 27” Curved VA-paneel 27”Curved TN-paneel
Verversingssnelheid 144Hz 165Hz
Resolutie 2560×1440 pixels 2560×1440 pixels
Sync-technoglogie FreeSync 2 HDR G-Sync
Responsietijd 1ms 1ms
Speciale kenmerken Wide Color Gamut

DisplayHDR 400

Wide Color Gamut