Review: Sennheiser AMBEO Smart Headset

Thom van den Hork, 01 oktober 2018
Profiel
De Sennheiser AMBEO Smart Headset biedt een zeer goede geluidskwaliteit en twee interessante functies. Sennheiser had wel iets meer aandacht mogen schenken aan de afwerking, zeker gezien de hoge prijs.

Wanneer je aan mensen een bekend merk vraagt als het gaat om hoofdtelefoons en oordopjes, zullen ze vaak Sennheiser noemen. Dat is natuurlijk ook niet zo heel gek, want de Duitse fabrikant staat bijna altijd garant voor kwaliteit. En dat kwaliteit niet altijd duur hoeft te zijn, hebben ze wel bewezen met hun uiterst succesvolle HD 201 en HD 202. Deze keer komen ze met nieuwe oordopjes in de vorm van de Sennheiser AMBEO Smart Headset. Kunnen we weer dezelfde kwaliteit verwachten of maakt ook Sennheiser weleens een foutje?

Op het eerste gezicht oogt de AMBEO Smart Headset wat vreemd: de oordopjes hebben een soort van speaker aan de zijkant en het blok voor de bediening is wel heel erg groot. Het ziet er niet zo heel aantrekkelijk uit, maar het is niet zonder reden. Deze oordopjes zijn voorzien van kwaliteitsmicrofoons, zoals ze dat zelf noemen. Het zorgt ervoor dat je ze niet alleen maar kunt gebruiken om naar geluid te luisteren, maar het ook kunt opnemen via je iPhone, iPod of iPad. Het allermooiste is ook nog eens dat het niet gewoon in stereo is, maar de opname heeft een soort van 3D-klank. In de praktijk betekent het dat je de geluiden precies zo hoort alsof je er zelf middenin staat. Wij hebben de proef op de som genomen en hebben tijdens een wandeling een opname gemaakt. De resultaten waren inderdaad behoorlijk indrukwekkend. Tijdens het terugluisteren hadden we het gevoel dat er rechts van ons een motor aan kwam rijden in de verte. Een vreemde gewaarwording op het moment dat je dit rustig in je huiskamer aan het beluisteren bent.

De microfoons aan de zijkant hebben echter nog een functie en die is misschien nog wel praktischer dan de vorige; ze kunnen namelijk ook zorgen voor Active Noise Cancelling. Dit moet de geluiden van buitenaf enigszins onderdrukken. Dit blijkt in de praktijk redelijk te werken, maar is niet helemaal te vergelijken met over-ear-hoofdtelefoons. Zachte, constante geluiden vallen weg, maar als het ook maar iets te hard is, blijf je het horen. De AMBEO Smart Headset bevat echter nog een functie die misschien nog wel handiger is dan de Active Noise Cancelling en eigenlijk het tegenovergestelde is: Transparent Hearing. Wanneer je deze modus activeert, hoor je ook alle geluiden van buitenaf. Dit is ideaal wanneer je op de fiets zit of aan het wandelen bent. Je kunt daardoor gewoon naar muziek luisteren en hoeft niet steeds zenuwachtig om je heen te kijken of er nog verkeer aankomt. Het is een hele handige functie die ook nog eens goed werkt, want de muziek blijft ten alle tijden duidelijk hoorbaar.

De geluidskwaliteit van de oordopjes is wat je mag verwachten van Sennheiser, erg goed. Dat is ook niet zo gek, want de prijs is wel wat aan de hoge kant. Het heeft een adviesprijs van € 299, wat best een boel is voor oordopjes die niet draadloos zijn. Ook had er voor die prijs best een mooi opbergdoosje bij mogen zitten in plaats van een zakje. De bediening heeft ook een aantal minpuntjes: zo is het blok aan de zware kant, zijn de volume-knoppen niet voorzien van een voelbaar plusje of minnetje en zit de functie om naar het volgende nummer te gaan goed verstopt (twee keer op de pauze-knop drukken). Het zijn wat kleine steken die Sennheiser heeft laten vallen en dat is jammer.

Al met al is de Sennheiser AMBEO Smart Headset een goed apparaat, zeker wanneer je vaak filmpjes maakt met je iPhone of iPad. De Active Noise Cancelling werkt redelijk, al zul je nog steeds wel het een en ander horen. Met Transparent Hearing weet je zeker dat je geluiden van buitenaf zult opvangen, iets dat ook erg gewenst is als je deelneemt aan het verkeer. Het is een functie die een aankoop het overwegen maakt, zelfs als je niet van plan bent opnames te gaan maken. De afwerking wat betreft de bediening had wel iets beter gekund, zeker gezien het fikse aankoopbedrag. Voor de meeste mensen zullen deze oordopjes dus geen serieuze optie zijn, maar misschien dat Sennheiser in de toekomst nog met een goedkoper model op de markt komt.