Panasonic kondigt nieuwe spiegelloze fullframe-systeemcamera's aan

Marco Vrolijk, 26 september 2018
Profiel

Panasonic kondigt twee nieuwe spiegelloze fullframe-systeemcamera’s aan: de LUMIX S1R en LUMIX S1. Dit heeft het Japanse bedrijf tijdens de fotografiebeurs Photokina in Keulen bekendgemaakt. Het gaat om twee camera’s met een fullframe-sensor van 35mm: de S1R met 47MP-sensor en de S1 met een 24MP-sensor. Beide modellen zijn begin 2019 verkrijgbaar.

Hoogtepunt van de aankondiging is enerzijds het feit dat de S1R en S1 de eerste spiegelloze fullframe-systeemcamera’s zijn met ondersteuning voor 4K 60p/50p video-opname. De 35mm fullframe-sensor is volgens Panasonic geheel nieuw ontwikkeld. Een dergelijk grote sensor biedt de mogelijkheid voor professionele en hobbyfotografen om zowel scherpe foto’s als hoogwaardige 4K-beelden te schieten. De S1R en S1 zijn dan ook gericht op het (semi-)professionele en luxere hobbysegment.

Anderzijds hebben de camera’s een eigen beeldstabilisatiemethode van Panasonic, genaamd “Dual I.S. Beeldstabilisatie”. Hierbij is sprake van zowel stabilisatie van de sensor als van de lens. Dit maakt het volgens Panasonic mogelijk om met de nieuwe camera’s scherpe foto’s te schieten vanuit de hand, in situaties waar normaal gesproken een statief nodig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan opnames in de verte of in donkere situaties. Een aanvullende verbetering is een verbeterde Autofocus en contrastherkenning. Panasonic heeft al een reputatie met hun zelf ontwikkelde DFD-autofocustechnologie. Ter ondersteuning bieden de camera’s tevens een 3-assige display waarop foto’s en video’s worden weergegeven.

Panasonic lanceert op hetzelfde moment een nieuwe lenzenstandaard: De “L-mount”. Voor de L-mount werkt Panasonic samen met Leica en Sigma, twee andere bekende cameramerken. Lenzen van de L-mount zijn onderling uitwisselbaar tussen deze drie merken en hun verschillende toestellen. Tegelijk met de nieuwe camera’s zullen ook nieuwe L-mount-lenzen worden uitgebracht. Panasonic heeft daarnaast aangegeven meer dan tien lenzen te ontwikkelen voor 2020, waaronder een 50 mm/F1.4 lens met vaste scherpstelling, een 24-105 standaard zoomlens en een 70-200 mm telezoomlens. Om het professionele potentieel van de camera’s te onderschrijven, bieden de S1R en S1 naast ondersteuning voor een SD-kaart ook een slot voor een snellere XQD-geheugenkaart.