Preview: The Council Episode 5

Britt Luttik, 05 december 2018
Profiel
The Council Episode 5 is een prima afsluiter, maar mist de indruk die een goede (game-)serie kan achterlaten.

Het is alweer ruim een half jaar geleden dat we de allereerste episode van The Council zagen verschijnen. De game heeft ondertussen al vier afleveringen en The Council Episode 5 is het slot op het bloedstollende verhaal over politiek, occultisme en verraad. In de laatste aflevering, genaamd Checkmate, zullen we eindelijk te weten komen wat de waarheid is achter de mysterieuze bijeenkomst. Of het verhaal tot een goed einde komt, lees je hier.

[LET OP: Spoilers over het einde van de vorige episode volgen] Episode 4 eindigde met een keuze die behoorlijk veel impact heeft op de weg die je bewandelt in episode 5. Afhankelijk of je voor Holm of voor Mortimer hebt gekozen, word je gevraagd om de anderen te overtuigen voor een van de twee te stemmen. We hebben het over het voorstel van Mortimer om Louisiana aan Amerika te geven, een voorstel dat door sommigen zelfs als een belediging wordt opgevat. Uiteindelijk vindt de stemming plaats, hoewel deze niet volledig eerlijk gaat aangezien zowel Holm als Mortimer een list hebben bedacht om hun zin te krijgen. Dit leidt tot een bizarre omslag van het plot, hoewel dit wel te verwachten was nadat de vorige aflevering meer focus op het bovennatuurlijke legde.

De gameplay is hetzelfde als voorgaande afleveringen: een combinatie van dialogen, keuzes en puzzels. In de vorige delen ontstond er al vrij snel het gevoel dat het een opeenvolging van trial-and-error was, met grote frustraties tot gevolg. Dit blijkt in dit deel een stuk minder erg te zijn, doordat de puzzels interessant zijn en veel betrekking hebben op het plot. Bovendien zijn de puzzels ook een stuk beter te volgen dankzij de hints die Louis geeft. De mogelijkheid om gedachten te kunnen lezen en manipuleren zagen we al eerder, maar dit blijft nog steeds een leuke toevoeging om de dialogen af te wisselen. Sommige dialoogkeuzes geven meer het gevoel alsof je op het ‘point of no return’ belandt en maken het er niet gemakkelijker op. Zeker wanneer je moeite hebt met keuzes maken is dit spel niet een directe aanrader. Desondanks zijn dialogen nog steeds het onderdeel waar de game echt in uit weet te blinken.

Dankzij de impact van de gemaakte keuzes is de game behoorlijk aantrekkelijk om opnieuw te spelen. Een extra motivatie om levels nog een keer te doen is om alternatieve paden te bewandelen of de gemiste kansen alsnog te pakken; aan het einde van ieder hoofdstuk worden deze namelijk vermeld. Hoe meer conversaties of puzzels er zijn opgelost, des te meer ervaringspunten het allemaal oplevert. Deze kunnen gebruikt worden om vaardigheden vrij te spelen of te verbeteren. Er is een ruim palet aan vaardigheden die verbeterd kunnen worden zoals logica, manipulatie, vreemde talen en politiek. Al deze technieken en hulpmiddelen komen weer van pas om puzzels makkelijker op te lossen of dialogen tot een juist einde te brengen. Hoewel de aflevering wat korter lijkt dan de vorige vier, doet dit weinig tot geen afbreuk aan de kwaliteit en het plezier dat je eraan beleeft.

Waar we minder over te spreken zijn, is nog altijd de grafische afwerking. De stemmen komen regelmatig nog niet overeen met de animaties van de gezichten. Ook is een stuk emotie vaak ver te zoeken bij sommige personages die iets heftigs meemaken. Niet alleen het ontbreken van animaties, maar ook de manier hoe er met ingrijpende gebeurtenissen wordt omgegaan komt onrealistisch over. Zo is er een scène waarin iemand sterft en loopt iedereen vrijwel direct weg alsof er niets gebeurd is. Het gebrek aan emotionele uitdrukkingen doet flink afbreuk aan het verhaal, wat erg zonde is aangezien het verhaal juist zo sterk is. Door de episode heen zagen we al dat dit soms vrij onhandig afgewerkt was, maar in de slotscène wordt wel erg duidelijk dat hier weinig aandacht aan besteed is.

Desondanks is The Council Episode 5 een goede afsluiter, al mist het de echte wow-factor die je aan het einde van een serie verwacht. De gameplay is vermakelijk voor twee à drie uurtjes en is gevuld met interessante puzzels en dialogen. Nu de serie compleet is, is het extra leuk om alles van vooraf aan opnieuw te spelen en te kijken waar alternatieve keuzes je brengen. Toch had de game een betere indruk kunnen achterlaten als er iets meer aandacht was besteed aan de emotionele uitdrukking van personages en de voice-acting.

Voor deze preview speelden wij The Council Episode 5 op PlayStation 4. De gehele serie is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.