Zondagse gedachten: "Er komt geen grote generatie IV-wave"

Jeffry van Geel, 09 december 2018
Profiel

Het is zondag en voor mij tijd om een onderwerp te bespreken waar veel boosheid over is onder de spelers. Wanneer komt nu eindelijk die grote generatie IV-wave, is de vraag die heel veel spelers vaak stellen. Een antwoord heeft niemand, maar toch heb ik daar wel een idee over. Ik denk namelijk dat Niantic van plan is helemaal geen grote generatie IV-wave uit te brengen en ik zal uitleggen waarom.

Het is om te beginnen goed om te kijken wat Niantic deed met de vorige generaties. In alle drie de gevallen was er een verschil namelijk in de aanpak:

Generatie 1: De eerste generatie kwam in één keer (regionals daargelaten). Door de enorme verdeeldheid van de Pokémon en het type Pokémon duurde het voor de meeste spelers ongeveer een half jaar voor ze alle Pokémon hadden. De casual-speler deed er echter veel langer over en was niet blij met de aanpak. Na ongeveer een half jaar verscheen overigens ook generatie 2.

Generatie 2: De tweede generatie kwam er (op de babies na) in één keer. Deze was ook een stuk makkelijker te krijgen. Al binnen enkele maanden hadden de meeste spelers de hele generatie compleet (was ook kleiner). Niantic kwam echter pas na ongeveer zeven tot acht maanden met nieuwe Pokémon (slechts vijf tijdens Halloween). Veel geklaag dus omdat het lang duurde voor er een nieuwe generatie kwam.

Generatie 3: De derde generatie kwam in ongeveer vier grote waves. Op deze manier duurde het sowieso langer voor iedereen de Pokémon had. Het probleem was dat tijdens evenementen de waves werden gelanceerd en dat daardoor iedereen al na een week bijna de complete wave binnen had. In maart waren bijna alle generatie 3-Pokémon verschenen, maar hadden zeker de hardcore-spelers ze ook bijna allemaal compleet. Vervolgens duurde het nog zeven maanden voor generatie 4 verscheen. Wederom geklaag dus.

Dan tijd voor generatie 4. Veel meer gedoseerd dan de vorige keren verschenen tot nu drie waves (eerste algemene waves, spoken en evoluties). En dat in twee maanden tijd. Kijkende naar de eerdere generaties ging het bij de volgende zaken mis:

  • Generatie 1 was te moeilijk
  • Generatie 2 was veel te makkelijk en we moesten daarna te lang wachten
  • Generatie 3 duurde langer, maar daarna moesten we te lang wachten

Het lijkt erop, en ik denk ook echt dat dit zo is, dat de komende maanden, misschien zelfs wel tot aan generatie vijf, er alleen maar kleine waves gaan komen. Alles in één keer maar moeilijker was geen oplossing. Te makkelijk echter ook niet. En in grote waves ook niet omdat het dan nog te snel gaat.

Ik ben heel benieuwd naar hoe jullie hier over denken. Maar eerst wil ik jullie nog iets meegeven over de reden waarom Niantic niet heel snel alle generaties uitbrengt. Zouden ze dat doen, dan is in het tempo dat de hardcore-spelers het willen eind 2019 alles in het spel en wordt het vervolgens veel minder interessant voor hen. Nu heeft Niantic een veel langer termijnplan met Pokémon GO (verwachting):

  • Generatie 5: Winter 2019
  • Generatie 6: Winter 2020
  • Generatie 7: Winter 2021
  • Generatie 8: Winter 2022
  • Generatie 9: Winter 2023 (onbekend of die er dan al is)

We horen graag hoe jullie denken dat Niantic het moet doen. Dat kan door deel te nemen aan de discussie op Facebook en Discord.