Review: MSI Pro 24X 7M All-in-One PC

Marco Vrolijk, 28 december 2018
Profiel
Een stijlvolle All-in-One-pc met minimale schermranden en vloeiende prestaties als werkplek.

MSI staat internationaal vooral bekend als een merk dat zich richt op gaming, zoals grafische kaarten en high-end gaminglaptops. Tevens verzorgt MSI de sponsoring van een aantal grote eSports-teams en -toernooien. Je zou dan ook niet zo snel verwachten dat MSI een vooral op normale (zakelijke) taken gerichte All-in-One-pc  zou maken, maar dat is precies wat MSI met de Pro 24X 7M gedaan heeft. Hoe bevalt een stijlvol en randloos scherm met een Core i5 7200U-processor in het dagelijks gebruik? Lees het in onze review: MSI Pro 24X 7M All-in-One PC.

Specificaties van ons reviewmodel:

  • Intel Core i5-7200U Quad-core processor @ 2,5Ghz.
  • 8GB DDR4 @ 2133Mhz RAM-geheugen.
  • Intel HD Graphics 620 geïntegreerde videochip.
  • Schermdiagonaal: 23,8 inch.
  • Schermresolutie: 1920×1080 pixels (93 pixels per inch).
  • Schermtype: IPS met LED-Backlight.
  • Effectieve schermranden: zijkanten 6mm, boven 5mm, onderaan 16mm.
  • Prijs op moment van schrijven: €799.

In de doos

De MSI Pro 24X wordt in de doos geleverd met een voet, een keyboard en een muis van MSI. De voet is gemakkelijk op de pc te schroeven, waardoor je zeer snel aan de slag kunt. De bijgeleverde keyboard heeft weliswaar een QWERTY-layout, maar heeft toch een aantal afwijkingen. Zo zitten veel symbolen op een andere plaats. De muis en het keyboard zijn daarmee een handige toevoeging als je nog helemaal geen pc zou hebben, maar zijn beide niet van erg hoge kwaliteit.

Design

Een van de redenen om voor een All-in-One-pc te kiezen is voor de betere match met een interieur in bijvoorbeeld de woonkamer. Met een All-in-One heb je los van de stroomkabel geen visuele vervuiling van de ruimte, vandaar dat een goed ogend design voor dit type pc voor een groot deel meeweegt. De Pro 24X 7M stelt op dit gebied niet teleur: het scherm heeft in vergelijking met andere modellen zeer kleine randen waardoor het erg modern oogt. De pc heeft rondom een donkergrijs-metallic afwerking die het geheel een dure, zakelijke uitstraling geeft. In de wat dikkere onderste schermrand is alleen het drieletterige MSI-logo verwerkt: gelukkig heeft MSI het zwart-rode schildlogo achterwege gelaten, aangezien dit van het strakke ontwerp had afgeweken. Hoewel de voet slechts beperkte draaimogelijkheden biedt, is deze wel stabiel en sluit deze goed aan op de rest van het design. We kunnen dan ook alleen maar stellen dat de Pro 24X er erg goed uit ziet en moeiteloos in elk kantoor- of huisinterieur past.

Kwaliteit display

Alle beschikbare versies van de Pro 24X 7M hebben een 23,8-inch IPS-scherm met 1920 x 1080 pixels resolutie. Dankzij de minimale schermranden is er geen afleiding van het scherm en het is dan ook rustig en prettig om naar te kijken. Het is breed genoeg om bijvoorbeeld een Word-venster en een Chrome-pagina naast elkaar te slepen. Ook kun je veel tabbladen tegelijk open houden zonder dat ze bovenin samenklonteren. Voor het schrijven van teksten, werken in Excel of het bekijken van webpagina’s is het scherm dan ook erg fijn om op te werken. Qua scherpte is de Pro 24X echter niet bijzonder goed: op alle normale leesafstanden blijft tekst een beetje korrelig. Dit heeft ongetwijfeld met de grootte te maken, waardoor de resolutie wordt uitgespreid. Het is voor een prijskaartje van €799 echter wel iets om te overwegen.

De helderheid en leesbaarheid zijn daarentegen dik in orde. Volgens de specificaties gaat het IPS-paneel tot 250cd/m2. Het scherm heeft een anti-glare-laag en is ook met zonlicht dat direct van achteren op het scherm schijnt nog goed leesbaar, al is dat nooit een erg prettige situatie. Wat wel jammer is, is dat de Pro 24X geen fysieke knoppen heeft om de helderheid aan te passen. Hiervoor moet je dus naar het instellingen-menu van Windows, of via het toetsenbord. ’s Avonds is de helderheid van het grote scherm vaak te fel, maar helaas kun je de helderheid dus niet gemakkelijk omlaag zetten. Al met al is de schermkwaliteit van de Pro 24X zonder meer voldoende, maar je zult er niet gauw versteld van staan.

Prestaties en gebruiksgemak

De Pro 24X komt in diverse varianten, qua processor oplopend vanaf een budget Intel Celeron 3865U tot aan een high-end Core i7 7500U-variant. Ons model met een Core i5 7200U is gekoppeld aan 8GB DDR4-geheugen en is voor de grafische prestaties afhankelijk van de geïntegreerde Intel HD Graphics 620-chip. De i5 7200U is een 7e generatie Intel Core ‘Kaby Lake’-processor die oorspronkelijk bedoeld is voor gebruik in laptops.

Onze ervaring met de Pro 24X is erg positief wat betreft het gebruik als werk-pc. Zoals we hierboven al schreven, kun je met het grote scherm gemakkelijk meerdere vensters en tabbladen open houden en de i5-processor kan dit alles zonder problemen vloeiend draaiende houden. In de ongeveer twee weken dat we het model voor onze dagelijkse bezigheden hebben gebruikt, was de ervaring steeds uitstekend. Werkzaamheden zoals tekstverwerking en online onderzoek doen met gemiddeld een stuk of dertig tabbladen in meerdere vensters geopend is voor de Pro 24X met i5 7200U geen probleem. Ook op de WiFi-verbinding is niets aan te merken. Opstarten is sneller dan je zou verwachten, dankzij de Intel Optane-technologie in de vaste harde schijf (HDD). Intel Optane beloofde enige tijd geleden al om de snelheid van langzame HDD’s op het niveau van de veel snellere Solid-State-Drives te brengen. In de Pro 24X is te merken dat dit ook inderdaad een zeer snelle HDD-ervaring oplevert. Voor gebruik als een thuiswerkplek of het doen van werk voor school of studie is de pc dan ook erg geschikt.

De PassMark-score van ons model kwam uit op 2334, een redelijke score. Gezien het gebrek aan een ‘dedicated’ videokaart is de Pro 24X duidelijk niet gemaakt voor het spelen van de laatste games, vandaar dat we alleen wat oudere of minder zware titels hebben getest. Online tank-shooter World of Tanks is op de laagste SD-kwaliteit goed te spelen (rond de vijftig frames per seconde), maar het iets zwaardere World of Warships is al niet meer speelbaar. Een oudere game zoals Company of Heroes 2 draait wel gewoon op hoge kwaliteit en is goed speelbaar. Ook voor videobewerking is dit systeem zonder een ‘echte’ videokaart niet geschikt.

Geluid, aansluitingen en overig

Gezien de grootte van het scherm zou je kunnen denken dat de Pro 24X ook geschikt is voor het bekijken van films. Het geluid uit de speakers is echter erg metaal-achtig en zonder lage tonen. De speakers op laptops en All-in-Ones zijn meestal wat beperkt in hun audioweergave, maar de Pro 24X weet op dit gebied in ieder geval niet positief op te vallen. Links achter het beeldscherm zit de aansluiting voor een koptelefoon, maar dit zit erg onhandig naast de aan/uit-knop. Hierdoor drukten we een aantal keer per ongeluk de computer uit toen we alleen de koptelefoon uit de aansluiting wilden halen. Wanneer je films en dergelijke op het scherm wilt kijken is het dan ook aan te raden om wat extra speakers aan te schaffen. Wat betreft aansluitingen is de Pro 24X voorzien van twee LAN-ingangen, waarmee met twee netwerken tegelijk kan worden verbonden en in totaal zes USB 3.0-aansluitingen. Tevens kun je gemakkelijk twee PC’s aan elkaar koppelen door de HDMI-aansluiting aan de achterzijde.

Conclusie

De Pro 24X 7M van MSI is een zeer stijlvolle All-in-One-pc die dankzij het grote scherm en de minimale randen erg fijn is om op te werken. Ook qua performance levert de Pro 24X alles wat nodig is om dagelijks lang achter elkaar te kunnen werken. Voor wie op zoek is naar een mooi design en functionaliteit is de Pro 24X wat ons betreft dan ook zeker aan te raden. Alleen voor het spelen van games en multimedia-gebruik is de pc minder toepasselijk. Gamers en creatievelingen die grafische werkkracht nodig hebben zijn hier niet aan het juiste adres. Ook is het prijskaartje van de pc rond de €800 vrij hoog: voor die prijs heb je ook een goed uitgeruste laptop of desktop. Toch weet de Pro 24X ons als werk-pc voor die prijs te overtuigen.